Cada cop hi ha més persones que gestionen estacions a casa seva i s’encarreguen de difondre dades tant a nivell d’afeccionat com destinades a il·lustrar les informacions del temps dels mitjans de comunicació. I és que la informació meteorològica a la televisió i, en menor mesura, a la ràdio, cada cop compta amb més participació de l’audiència. A part de qui proporciona dades, també hi ha qui grava imatges o fa fotografies que envia amb l’objectiu d’aparèixer a la petita pantalla. Entre els centenars de
meteoròlegs, també hi ha aquells amb una doctrina tan científica que sovint s’encarreguen de nodrir els registres oficials i, en els últims temps, de constatar com la crisi climàtica ha començat a modificar les dinàmiques habituals de temperatura i precipitacions en les diverses estacions de l’any. I és que, ara més que mai, la comparació de registres marca clarament que alguna cosa està passant.
Aquest mes, posant el focus sobre Manresa, analitzem l’evolució del clima local en els últims temps per adonar-nos que els grans canvis que s’albiren arreu també es detecten a la ciutat i la comarca. Les sensacions més esteses són que els hiverns han deixat de ser tan freds i que l’estiu s’avança a la primavera i s’allarga fins ben entrada la tardor. L’augment de la temperatura és un dels fenòmens que més denoten el canvi climàtic. Un fenomen de conseqüències nefastes, que sembla que no té aturador quan es fan projeccions a vint o trenta anys vista. Aquest any, a més, la manca de precipitacions ha conduït a una sequera per la qual s’han començat a prendre mesures serioses davant la possibilitat que perilli l’abastament d’aigua. Tot plegat per arribar a la conclusió que el clima està canviant a marxes forçades i, si no es té cura del medi ambient, estem condemnats a rebre atzagaiades fortes en forma de grans temporals sobtats i temperatures cada cop més extremes, que ens tindran, més que mai, pendents del temps.