PROPOSTES

Les propostes culturals de maig 2024

Recomanacions de teatre, música i art per aquest mes de maig.

per Joan Morros, Joana Vilar i Maria Camp, 3 de maig de 2024 a les 09:51 |

Teatre

‘Jauría’, teatre impactant

Joan Morros

Els dies 18 i 19 de maig es presenta al teatre Kursaal l’obra Jauría, escrita per Jordi Casanovas. Em sembla que no és exagerat dir que és una de les obres de teatre més impactants que es deurà haver vist mai a Manresa. Un muntatge documental a partir de les declaracions dels cinc acusats i la denunciant en el judici de La Manada, sobre els fets ocorreguts el 7 de juliol de 2016. Un judici que va marcar un abans i uns després. Amb un repartiment espectacular, Jauría és una obra que remou les consciències dels espectadors i que hauria de veure tothom, i especialment els joves.Una obra fàcil de veure, però que el que s’hi veu resulta difícil de digerir.

 

Música

Concerts a dojo

Joana Vilar

Aquest mes destaquem el Concert de Patum & Marco Mezquida, el dia 4 al vespre a la Sala Gran del Kursaal. En aquest mateix espai també hi tindrà lloc amb diverses funcions entre el 22 i el 24 de maig la tradicional Cantània, la cantata anual de les escoles de Catalunya acompanyades de prestigiosos cantants catalans. El dia 25, el grup manresà Arlet actuarà a la Sala Petita, mentre que un altre grup parcialment manresà, Gekkos, mostrarà el seu jazz fusió a l’Espai Plana de l’Om, el 19 de maig. Al Voilà podrem gaudir dels tributs a Queen, el dia 3 de maig, i a Abba, el dia 10. Gossos actuaran a La Clandestina els dies 10 i 11 de maig, mentre que el dia 18 ho farà Green Valley i el dia 25 Blaumut.
 


Art

Una Itàlia de paper

Maria Camp


En el segle XVIII molts viatgers europeus buscaven fer una immersió en l’art i la cultura italianes resseguint l’anomenat Grand Tour. Roma, amb els seus monuments antics evocadors del món clàssic, i Venècia, per la bellesa dels seus canals, palaus i exotisme artístic, eren les principals ciutats que els atreien. L’exposició que us proposem visitar recull una selecció d’estampes en aquestes ciutats aquell temps. Dues ciutats que esdevingueren dos grans nuclis de producció de gravat del segle XVIII i de les anomenades vedute –vistes urbanes-, un gènere que es consolidà en aquell moment que combinava la voluntat topogràfica amb la presentació d’una Itàlia imaginada. Així, entre la realitat i la invenció, volien mostrar amb imatges atractives, evocadores i que poguessin ser un record per als viatgers. Una exposició on podrem gaudir d’aiguaforts de Giovanni Battista Piranesi, Canaletto, Visentini, Sandi, Giambattista Tiepolo, entre altres, pertanyents a la Col·lecció Furió. Fins al 23 de juny al Casino.


 Participació