Manresa celebra dissabte una jornada formativa sobre immigració

per Aida Mallofré, 24 d'octubre de 2012 a les 23:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NOTÍCIA. La Casa Flors Sirera acollirà aquest dissabte dia 27 d’octubre una matinal formativa per donar a conèixer els canvis sorgits als barris amb l’arribada de la immigració. Sota el títol “Societat i nova ciutadania. Realitats i estereotips al voltant de la diversitat,” l’objectiu de la jornada es reflexionar sobre el fet migratori i arribar a unes conclusions per poder començar a treballar a cada barri en consonància amb elles.
Roda de premsa d'anunci de les jornades. Parlant, el president de Bages per Tothom. Foto: Ajuntament de Manresa

La jornada informativa i d’intercanvi està adreçada a totes les persones que hi estiguin interessades, i especialment, del món veïnal.  De moment ja hi ha  47 inscripcions amb la possibilitat que s’augmenti el nombre de participants fins dissabte mateix. La reflexió i el debat són l’eix principal de la matinal que pretén buscar maneres de treballar als barris, “que són els que coneixen la realitat” com comenta la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich.
 
Taula rodona amb professionals del fet migratori
En primer lloc hi haurà una taula rodona de tècnics experts en el tema. Hi participaran Marta Muixí, comunicadora i investigadora de la diversitat als mitjans; Lourdes Ponce, membre de la xarxa Nou Barris acull (Barcelona); Sandra Queraltó, educadora social i activista social (Barcelona); i Dolors Serra, treballadora social que va exercir la seva activitat a Caritas Manresa fins a la seva recent jubilació.
 
La segona part de la jornada consistirà en la reflexió i l’elaboració de propostes per treballar la diversitat a Manresa, a partir de grups de treball. Aquesta serà la part pràctica d’una jornada que els organitzadors esperen que sigui molt fructifica.
 
Context actual dels nouvinguts
David Riera, tècnic del Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines, ha volgut contextualitzar les jornades. “Hi ha una manca d’activitats adreçades als nouvinguts i als darrers anys ens ha sigut molt difícil o no hem sabut arribar a ells. Ara és el moment de canviar-ho i que parlem sobre com aplicar-ho als barris de Manresa”.

 
La crisi econòmica ha fet augmentar la presència del racisme a la nostra societat. Quico Navarro, de Bages per tothom, afirma que el que abans era per ignorància ara és racisme pur i dur, propiciat per la competència per recursos escassos. Tots els presents a la roda de premsa coincideixen que la convivència és essencial per desfer tòpics i reticències. Els nouvinguts a Manresa se situen en un 18,1% de la població, xifra molt semblant a la mitjana de Catalunya.
 
L’organització
L’equip organitzador i de suport d’aquesta jornada està format pel Progarma d’Acollida de l’Ajuntament de Manresa, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, l’Associació Intercultural Bages per Tothom, el Pla de Desenvolupament Comunitari del Barri de les Escodines i l’Associació de veïns de la Font dels Capellans. La matinal compte també amb la col·laboració dels Plans Comunitaris dels barris del Xup i de la Balconada i el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.

Les persones interessades es poden inscriure fent arribar les seves dades personals a jornadesdeiversitat@favm.oorg, o trucant directament al telèfon de la Federació d'Associació de Veïns de Manresa, el 92 873 84 81. 

 
Cartell de la matinal formativa presentat avui a la roda de premsa Foto: Organització de la jornadaParticipació