Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En aquesta ocasió, ens centrarem en un indret on apareixen unes roques no gaire comuns a les nostres terres. Concretament, les anomenades
bauxites, que són les roques de les quals es pot extreure l'alumini, el metall més abundant de l'escorça terrestre i un dels més difícil d'obtenir. Efectivament, aquestes roques són les menes de les quals es pot obtenir el metall abans esmentat, sempre que es trobin en quantitat suficient. Es tracta d'unes roques molt poc comunes, que sols es formen en climes tropicals i subtropicals. Dons bé, aquestes roques es troben a les nostres terrers, a diferents indrets del Solsonès i de l'Alt Urgell. Un d'aquests llocs és a la vall del Mig, un petit caseriu de l'antic terme d'Alinyà, actualment del terme de Fígols i Alinyà, en un dels indrets que formen part del Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu.
Aquest indret, característic per la coloració de les roques, es troba al costat de la carretera que condueix de les Sorts cap a l'Alzina d'Alinyà, dues petites poblacions del terme. Apareixen, ostensiblement, en una de les corbes de la carretera, ja ben amunt. Però la qüestió que se'ns presenta és aquesta: com és possible que aquestes roques formades en zones tropicals o subtropicals, es trobin als indrets fronterers entre el Solsonès i l'Alt Urgell?. No ha variat pas tant la climatologia! La resposta cal buscar-la en els moviments de les plaques tectòniques. Quan aquestes roques es van formar, fa més de 125–130 milions d'anys, aquest indret es trobava molt més al Sud d'on es ara, i possiblement era on ara es troben les Canàries, o més al Sud. Des d'aleshores, han anat pujant cap al Nord, fins on ara són. Efectivament, la vall del Mig es troba sobre un gran anticlinal, el d'Alinyà, per on es troben unes calcàries que pertanyen al Juràssic, que tenen uns dos cents milions d'anys. Més tard, durant el Cretàcic Inferior (cap als 125–130 milions d'anys que hem dit abans) aquestes roques es van començar a erosiona, i es van produir diferents fenòmens, entre aquests uns fenòmens kàrstics amb formació de coves i avencs. Dintre d'aquestes cavitats es van formar les bauxites que ara veiem. Mentrestant, s'anaven movent cap al Nord, erosionant-se fins a quedar al descobert, com ara les veiem.
Nom del paratge: Bauxites de la vall del Mig.
Situació: Antic terme d'Alinyà, actual terme de Fígols i Alinyà, a la comarca de l'Alt Urgell, en el recentment constituït Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu.
Situació geològica: Es localitza al Sistema Pirinenc, a l'extrem meridional del Pirineu, molt prop de la denominada Falla Sudpirinenca.
Importància geològica: Té una importància cabdal per entendre com s'ha produït i com es produeix el moviment de plaques a l'escorça terrestre.
Materials geològics: Els materials geològics que hi ha a aquest indret, son fonamentalment les bauxites, unes roques alumíniques formades a partir de l'alteració de les argiles, dins d'unes condicions climàtiques que sols són possibles a zones càlides, tropicals i subtropicals.
Edat de formació: Com ja s'ha comentat, entre 125 i 130 milions d'anys.
Importància d'aquestes roques: Constitueixen la matèria prima de cara a l'obtenció de l'alumini. C
uriositats: Aquestes roques es van descobrir a Baux, a Occitània, prop de Marsella. Curiosament, als llibres de text, no s'identifiquen com a roques sinó com a minerals, però és un greu error, ja que, com totes les roques, són associacions de minerals, formats al mateix temps i amb les mateixes condicions.