Les nostres velleses

per M. Carme Carrió, 15 de febrer de 2024 a les 11:21 |
Envellir és tot un aprenentatge que ningú ens ha ensenyat. Gairebé mai se’n parla, i quan se’n parla es fa de manera poc agraïda i moltes vegades amb menyspreu. Per això, en aquest primer escrit per a l’espai al qual he estat convidada pel Pou a participar, he pensat que era saludable per a tots nosaltres parlar de la nostra vellesa.
 

Soc una dona que en el mes de maig del 2023 vaig fer 75 anys, ho vaig celebrar molt, perquè poder arribar a viure aquests anys amb un estat òptim de salut i de benestar personal és tot un regal que la vida ens dona.
 
Mireu, durant el temps que va durar la pandèmia moltes dones vam decidir deixar de tenyir-nos els cabells com un fet de rebel·lia personal i col·lectiva, i  com a primer pas per no estar subjectes als paràmetres de bellesa establerts des de fa molts i molts anys per un mon masculí dominant sobre com han d’arreglar-se les dones per estar acceptables en un món irreal i limitant la llibertat personal.
 

Quan vam ser petits, les famílies i les escoles ens ensenyaven com havíem de comportar-nos socialment per ser acceptats, després en créixer ens ensenyaven que havíem de fer en fer-nos grans, però quan hem estat grans, ningú no ens ha ensenyat a ser vells o velles en la societat actual.
 
I és perquè saber ser vells o velles és tot un aprenentatge social i cultural que les noves generacions que arribem a viure aquestes edats hem de reivindicar per viure amb dignitat, alegria i llibertat els molts anys que tenim encara per endavant, nosaltres, les Dones Grans hem començat de manera totalment intuïtiva “La Revolta de la Generació dels Cabells Blancs”, que vol significar defensar la nostra dignitat i el nostre dret a participar en tots els aspectes de la vida pública, perquè en la nostra societat volem ser escoltats i escoltades, perquè tenim coses a dir i coses per aprendre!
 
La doctora Becca Levy, en el seu llibre Rompe los límites de la edad (2023), ens parla de la importància de les creences socials i culturals que tenim les persones sobre l’edat. En les seves investigacions ha comprovat que les persones que superen aquests estereotips, viuen més anys.
Arxivat a:
Opinió, tremendesParticipació