Cavalcada a la manresana

per Josep M. Fius, 12 de gener de 2024 a les 09:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de gener de 2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A Manresa, gràcies al govern tripartit de la ciutat, hem començat l'any ben entretinguts tot debatent sobre la màgia, el Nadal i els tres Reis d'Orient. Encertadament, es va valorar d'introduir-hi canvis, tot professionalitzant l'organització de la Cavalcada reial i augmentant el pressupost. Ja feia anys que una de les activitats que aconsegueix omplir els carrers de la ciutat demanava a crits un retoc important.
 

Però una bona i necessària idea ha esdevingut, per obra i gràcia del partit majoritari en el si del govern, un gran debat ciutadà sobre Nadal, la confessionalitat d'aquest i, ai las, la pretesa necessitat de configurar les nostres tradicions per tal que siguin més o menys inclusives, multiculturals i (això és collita pròpia) cada cop menys nostrades, no fos cas que algú ens qualifiqués de nacionalistes catalans (o qualsevol altre adjectiu poc integrador).
 
El resum personal de tot plegat és que els canvis han portat una cavalcada més coherent pel que fa a les músiques i les danses, amb una molt bona execució per part dels participants. Alhora, unes carrosses esquifides i uns vestits poc monàrquics i màgics no han portat l'espectacularitat i la màgia que molts creiem que ha de tenir aquesta desfilada tan especial. Finalment, calia treure l'àngel? Era necessari només ensenyar carbó com a únic regal? I, sobretot, calien tants titulars i declaracions incidint en la qüestió multicultural? Creiem realment que aquest any, els nouvinguts d'altres tradicions, costums i religions, s'han sentit més interpel·lats i més ben respectats?
 

Hi ha una pretesa esquerra que està posant en dubte qüestions clau de la cultura catalana, tot situant debats d'altres latituds i contextos en el nostre país. Alhora, es defensen tot acusant a qui no està d'acord amb aquesta suposada guerra cultural o té força dubtes sobre els objectius i preteses bondats d'aquestes discussions amb paraules força gruixudes i una comparació amb una extrema dreta catalana minoritària, però que ja ensaliva tot veient la publicitat gratuïta que se’ls està donant.
 
És una llàstima. Però esperem que qui ho hagi de fer aprengui dels errors i deixi de voler amagar rere uns debats maniqueus, les dificultats i problemàtiques que es presenten en la governança d'una ciutat complexa (i meravellosa) com Manresa.
 
Que tingueu molt bon any!
Arxivat a:
Opinió, OPINIÓParticipació