Un dels motius perquè em passés hores assegut a la barra del Glaç o en una de les taules altes era que sempre hi havia jazz de fons, un ambient recollit, propici per llegir o treballar i poca gent al capvespre. L’altra raó era la presència del David Navarro, un cocteler talentós que em va compartir una mica del seu coneixement. Aquell noi, que en sabia molt, resulta que ara és un dels millors bàrmans del món. Després de guanyar el mes de juny passat la World Class Spain, i ser reconegut com a millor bartender 2023 de l’Estat, ha concorregut a Sao Paulo, on finalment ha quedat com un dels 50 finalistes millors del món, entre 10.000 competidors a escala mundial. Hi concursava amb un còctel d’autor que va titular Pa amb tomàquet i pernil ibèric, on posava en valor les arrels locals com a aportació a la cultura coctelera universal. I ara ha tornat a Manresa, amb la seva proposta Lab84, a la torre Busquet.
David Navarro és un d’aquells fenòmens que passen en aquesta ciutat. De cop i volta, emergeix una persona amb un talent descomunal, en un entorn que no el valora com es mereix. Potser l’entorn no té la massa crítica per sostenir determinades propostes d’excel·lència, però també en aquest aspecte es nota una manca de sofisticació i refinament, un nivell cultural també baix en el ram de les combinacions alcohòliques. Un oasi en el desert. Després de treballar en diversos locals, va muntar Lab84 Cocktail Bar. El seu bar, amb unes propostes molt personals, com l’impressionant Lola’s Garden, (elaborat amb Vetiver gris de Muru, licor de flor de saüc Saint Germain, Italicus Rosolio de Bergamota, xarop de marialluïsa i solució d’àcid cítric al 7%), és un primer pas en una aventura que només s’ha iniciat i que aquesta ciutat i entorn haurien de saber apreciar i reconèixer. Esperem que sigui un pas per trencar la tradició que diu que Manresa no sap retenir el talent. Un mantra que ja toca liquidar i que només depèn que els que habitem aquestes terres afinem una mica el gust, sapiguem triar i apuntar-nos a les propostes que ens obren un món millor. Un món de gust que traspassa fronteres.