EDITORIAL

Episodis catastròfics

La intervenció dels bombers locals havent de sufocar focs i els ingressos dels ferits en diferents centres sanitaris de la ciutat, però, testimonien diversos incendis industrials tant a Manresa com a la resta de la comarca, que repassem en aquest número.

per El Pou, 13 de desembre de 2023 a les 12:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Manresa més farcida d’indústria de la primera part del segle XX, on, a banda de les grans fàbriques tèxtils, també comptava amb una quantitat important de tallers i empreses manufactureres properes a les zones més poblades, no va patir grans catàstrofes derivades de l’activitat fabril amb maquinària i materials perillosos o altament inflamables. Però una altra qüestió són els accidents laborals producte de les condicions de treball de molts dels obrers que es feien el jornal en jornades allargassades i feixugues. La intervenció dels bombers locals havent de sufocar focs i els ingressos dels ferits en diferents centres sanitaris de la ciutat, però, testimonien diversos incendis industrials tant a Manresa com a la resta de la comarca, que repassem en aquest número. Menys evitables van ser les riuades derivades de les inclemències meteorològiques el 12 d’octubre de 1902 o l’incendi forestal de 1994 a Sant Mateu de Bages, que continua sent el més gran que s’ha produït mai a Catalunya.
 

Del repàs a les tragèdies a l’àrea d’influència de la capital del Bages, també destaca la tragèdia del cremallera de Montserrat a Monistrol el 27 de juliol de 1953, en què es van registrar 42 ferits manresans. Les explosions en espais industrials també van omplir les pàgines de successos dels diaris el 17 de gener de 1902, en esclatar la caldera de la fàbrica Jover, que va afectar el recinte fabril contigu del Pont de Vilomara i va causar 13 morts; la deflagració, també per explosió, el 6 de març de 1936, de la fàbrica Carreras als Dolors amb 7 obrers morts, o la de material pirotècnic al carrer de Santa Clara, a les Escodines, que es va cobrar la vida del pare del propietari del negoci. Ja ben entrats als anys setanta, el 10 de setembre de 1974, un incendi també va posar en escac l'Auxiliar Textil Manresa, mentre que el 20 de gener de 1977, l'espectacular xoc entre un tren i un camió feia témer el pitjor a tocar dels dipòsits petrolers de Campsa. Tots els casos van colpir l’opinió pública manresana i, tot i que les tragèdies podrien haver estat més cruentes, són, sens dubte, els episodis catastròfics més significatius viscuts des de l’òrbita manresana en l’última centúria.
Arxivat a:
Temes del PouParticipació