Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Es localitzen a poca distancia del poble, a menys d’ 1 km cap al nord. Són unes columnes, ben visibles des de diferents indrets de Coll de Nargó i de l’Alt Urgell. Es tracta d’un paratge espectacular, amb unes formes carbonatades que emergeixen de sobte, per sobre de la resta dels materials. Es tracta d’uns interessants relleus carbonatats, de tonalitats grisenques, situats prop d’una zona sorrenca i argilosa, de tonalitats rogenques, amb un contrast molt marcat entre uns i altres materials. Tot i així, l’estructura es força complexa. Les calcàries pertanyen a la base del Cretàcic Superior, al Cenomanià, i tenen una antiguitat d’uns 100 milions d’anys aproximadament. Aquestes calcàries es troben en posició gairebé vertical. En canvi, les argiles i gresos rogencs que hi ha la part baixa pertanyen al Garumnià (que correspon al pas del Cretàcic Superior al Paleocè; és a dir, al pas del Mesozoic o Secundari al Cenozoic o Terciari), d’una antiguitat de 70–60 milions d’anys. Aquesta circumstància es deu a l’existència d’una important fractura entre uns materials i els altres, que provoca la desaparició dels sediments corresponents a uns 30–40 milions d’anys, aproximadament.
Aquest indret es troba situat al Sistema Pirinenc, concretament dintre del denominat Pirineu Meridional; dintre del Mantell del Montsec. Cal dir que es troben situats dintre del que sovint s’ha anomenat Prepirineu, un terme obsolet des del punt de mira geològic, però encara correcte per a diversos col·lectius, entre ells, els geògrafs. D’altra banda, aquest indret, igual que tot del terme de Coll de Nargó, es situa dintre del Geeoparc Orígens. Tot i així, potencialment, també es troba dins del projecte del Parc Geològic dels Contraforts del Pirineu, que agrupa diversos municipis de l’Alt Urgell, de la Noguers i del Solsonès. El municipi de Coll de Nargó és el nexe d’unió i de contacte entre el Geoparc i el futur Parc Geològic.
Nom del paratge: Els Gegants de coll Piquer.
Situació geogràfica: Al terme de Coll de Nargó, a menys d’1 km de la població.
Situació geològica: L’indret es troba situat sobre el Mantell del Montsec, a uns 10 km de l’encavalcament d’aquest mantell sobre les Serres Marginals Pirinenques.
Importància geològica: L’indret es localitza dintre d’unes estructures del Mantell del Montsec afectades per la proximitat de l’encavalcament de per part del Mantell de Boixols, situat lleugerament més al Nord. En aquestes circumstancies, ens trobem una fractura que posa en contacte les calcàries del Cenomanià (base del Cretàcic Superior) amb els nivells sorrencs i argilosos del Garumnià, situades al trànsit del Cretàcic Superior cap el Paleocè (del Maastrichtià cap al Tanetià), amb una diferencia entre uns i altres materials d’uns 30–40 milions d’anys.
Materials geològics: Són materials carbonatats, calcaris, que pertanyen als nivells inferiors del Cretàcic Superior, concretament al Cenomanià.
Edat de la formació: Les calcàries tenen una antiguitat d’uns 100 milions d’anys; mentre que els nivells d’argiles i gresos rogencs tenen una edat d’uns 70-60 milions d’anys.