CRÒNICA SOCIAL

Tronada per la Festa Major a la Plaça (1902)

Foto: Lluís G. Cornet Vivar (Arxiu de Ramon Cornet de Pedro)
per J. S., 24 d'octubre de 2023 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’arxiu fotogràfic, majoritàriament conservat en plaques de vidre, va a nom de Ramon Nonat Cornet Arboix, ja traspassat, tot i que està a càrrec del fill, Ramon Cornet de Pedro. El  besavi, Lluís G. Cornet Vivar, va morir el 1928. Durant molts anys va ser el responsable de preparar i encendre la Tronada el dia de festa major, entre d’altres celebracions. La perspectiva de la Tronada dins part de la plaça Major, permet deduir que les imatges van ser preses des d'un balcó de l'Ajuntament. A mà dreta, veiem la línia de pólvora, amb la fumera de la detonació, nens corrent o esperant que passi la pólvora prop seu, sota la mirada atenta de dos guàrdies que porten sabre i vigilen que els nens no saltin damunt. A l’esquerra de la fotografia, hi ha un altre regueró de pólvora. En la primera dècada del segle XX, quan el 15% de la massa obrera de la ciutat eren vetaires artesans, el tipus de vestit de la fotografia mostra les bruses dels menestrals i els barrets (sobretot gorres) que porten els homes, que és clarament anterior al dels anys vint, quan es produeix un canvi en la moda del vestir. Dins la plaça passegen personatges uniformats: guàrdies, soldats de la caserna del Carme... i als balcons de les cases dones amb para-sol, per evitar la calor, força canalla amb bates i un capellà. Alguns edificis esgrafiats, però en general les façanes estan molt deixades. S’havien estrenat feia poc els fanals elèctrics.

A l’esquerra podem observar la confiteria i botiga de queviures La Virreina, de Josep Fàbregas, al costat una escala de veïns. Al 14, es llegeix perfectament el rètol del Cafè de Gual, el més popular i polititzat de Manresa, amb dos empleats fora el carrer. Sota els tendals, la farmàcia Ferrer, l’antiga Casa Espinalt. Del 1879 al 1899 la van regir Angel Ferrer i Ramon Prat. En morir Prat, Ferrer va quedar com a únic propietari fins a la seva mort el 1907, quan van continuar els seus hereus. Els baixos del costat estaven ocupats per la carnisseria de Francesc Tomàs i just al primer pis, on podem veure una infermera amb bata blanca, exercia de dentista Francesc Horta. A l’altra banda, a l’esquerra, hi ha un grup de dones a l’ombra gairebé alineades, alguna amb barret de palla, observant l’inici de la tronada. Just a la casa on hi ha el rellotge que marca quarts d’una del migdia, hi havia la joieria de Joan Bransuela, a la planta baixa hi havia La Permanent, una botiga d’espardenyes i al costat la barberia de Jaume Blanch. A l’esquerra, hi havia els cartells penjats a la paret que feien referència als actes i balls de la festa major, amb un programa de festes que donava molta importància a les jotes.Participació