EDITORIAL D'EL CUL DEL POU

L’oda a la ‘patria’ sona per error

La comunitat ghanesa s’equivoca d’himne en un acte

per El Pou, 16 d'octubre de 2023 a les 10:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vistos els últims esdeveniments en ple centre de Manresa —diguem-n’hi batusses, balls de bastons o batalles campals— que, durant la festa Kente de la comunitat ghanesa catalana per mostrar la seva cultura i tradicions, un DJ vingut d’Alemanya fes sonar l’himne franquista queda, finalment, en una anècdota. Els organitzadors no van tardar a demanar disculpes, malgrat que el grup municipal de Junts va sentir que tenia tan ferit l’orgull que va amenaçar d’enviar la difusió de l’himne de 1932 a la Fiscalia per aclarir els fets. Una iniciativa que, lluny d’aclarir res, sí que va contribuir perquè Manresa acabés sortint a tots els diaris per la relliscada provinciana de torn, per acabar-ho d’adobar, perpetrada a la plaça de Catalunya, i no pas pels èxits i els avenços que tant ens manquen.

En tot cas, en temes de protocol, i especialment si hi ha l’alcalde present, l’Ajuntament faria bé de revisar el guió de l’acte perquè no es repeteixi l’accident fet “sense mala intenció” per algú que no coneix prou la realitat catalana. Si el clima sociopolític català ja és prou complex, només cal que hi afegim el caldo de cultiu del dia a dia manresà perquè acabi de sortir una escudella barrejada de païment indigest. Algú podria molt ben dir que el problema dels nouvinguts és que no s’integren. Fals en el cas que ens ocupa. Al contrari, excés de zel. Després de l’himne ghanès i d’Els segadors, l’organització va voler posar el colofó fent sonar un himne patriòtic que agermanés les cultures. L’elecció, això sí, no podia haver estat més desafortunada. Se’ls haurà d’assessorar millor.



Participació