ÀLBUM DE VISITES

A. Monteys & Manel F., dos dels nostres

Els dibuixants Albert Monteys (Barcelona, 1971) i Manel Fontdevila (Manresa, 1965) no sols són dos, també són parella artística i són un cas, perquè semblen tota una tropa.

per Joaquim Noguero, 11 d'octubre de 2023 a les 11:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No es pot fer més feina amb menys equip: dots d’observació, llapis, tinta negra, mirada clara, molta conya i un punt de mala llet i tot. Fina, això sí, mai a cegues, això no, perquè primer que res són periodistes i vostès ja saben que Kapuściński deia que els cínics no serveixen per a aquest ofici. O tens un mínim d’empatia o malament rai, quan dus als dits una arma tan carregada.

Sort que en Monteys i el Manel han sabut sempre quin era el seu bàndol. El de la gent normal, el de la precarietat, el dels que van fent, el dels qui no gasten prou veu. Quan a El Jueves el Manel ens mostrava el dia a dia de La parejita, al seu costat l’Albert s’ocupava del Tato, con moto y sin contrato. I si coincidien així al costat bo de la balança, al dolent els dos els va tocar donar la cara a Madrid quan el judici per mofes a aquella altra parejita principesca que havien tret en portada al setmanari dels dimecres. Déu-n’hi-do. Quan algú va intentar tornar a fer-los callar, van cremar junts la nau, perdent el sou que implicava, i ho van fer amb Orgullo y satisfacción, una altra andanada re(i)al. Junts també s’han passejat per Mongolia, un país on no se’ls ha perdut res i per això es miren estupefactes, amb mirada marciana. I encara junts van omplir de ninots i acudits tot un senyor dia del diari Ara per retratar el ximple avui i exercir del que són, cronistes reals, parella de clowns, amb cara d’os enfadat un i de nen petit l’altre, però igual de proletaris de l’humor.


¿Què se’ls va perdre a Manresa el dijous 21 de setembre a la llibreria 2 de Piques, per posar-se a firmar junts exemplars del seu llibre Para ti que eres joven? Doncs, la joventut extraviada  i expropiada d’una generació, la del baby boom, que ells dos ens tornen enquadernada, classificada, catalogada, radiografiada, cartografiada, llistada i inventa(ria)da. Una joventut que recorden entre vinyetes, vestits ara amb l’uniforme de feina del barnús, les sabatilles d’estar per casa i algun quilet de mes, però la mateixa mirada afilada i sorneguera. La de caps de fila de la nostra quinta. Albert Monteys i Manel Fontdevila, uns mestres.
Arxivat a:
Gent, àlbum de visites, gentParticipació