EDITORIAL

Acolorir la història

En els últims anys, la tecnologia ha permès convertir en una mica més reals les fotografies i les imatges enregistrades a l’època en què el món quedava retratat en blanc i negre.

per El Pou, 10 d'octubre de 2023 a les 11:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Naturalment, com més antic és l’esdeveniment i menys rellevància té, més costa trobar material gràfic i qualsevol troballa, a dia d’avui, comença a tornar-se quelcom semblant a l’arqueologia. Així, instantànies i filmacions, passades pel sedàs de la historiografia, aquella que ressegueix el passat i el reescriu de forma crítica, contribueixen a presentar un relat més proper a la veritat. A escala local, en especial, les fotografies i els primers enregistraments d’imatges en moviment tenen un alt valor simbòlic, ja que són petites joies dedicades a fer reviure la crònica social; més encara si revelen imatges de la quotidianitat i hi apareixen personatges anònims, transeünts o activitats locals que reflecteixen el batec quotidià de pobles i ciutats en el passat.

En una ciutat com Manresa, els reculls de fotografies solen presentar cites tradicionals i/o festivitats populars, o bé, excepcionalment, altres grans esdeveniments que, per significats o multitudinaris, tracen una pàgina destacada de la història local o del país. D’aquests moments no n’hi ha tants i aquest mes, amb la col·laboració de l’arxiu comarcal —excepte en col·leccions privades el material inèdit cada cop és més escadusser—, n’hem seleccionat deu per, a través de la tecnologia, acolorir-los. D’alguna manera, contribuïm a treure de la grisor del banc i negre aquells esdeveniments que van restant en l’oblit a mesura que va traspassant els que els van protagonitzar. Com la historiografia, doncs, contribuïm a tenyir de color i a fer semblar més reals aquells relats que algú va procurar que quedessin ennegrits. Si la història tradicionalment l’han escrit els vencedors, en aquest número fem un petit avenç per acolorir la nostra història.   



Participació