Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El català va néixer entre els segles VIII i X i avui està entre les 100 primeres llengües més parlades del món. Tot i així, amb les noves tecnologies i el fet de tenir un estat en contra, patim per la seva salut.
Això ve a tomb del tuit que avui ha fet en Titot on evidenciava que, després de tres quarts d’hora d’observació en un restaurant, el 95% de clients parlaven en castellà als cambrers catalanoparlants aparentment d’origen sud-asiàtic. Per això em va fer gràcia quan va sortir la campanya ´mantinc el català’, que feia evident que molta gent que la seguia demostrava que mai abans havia mantingut el català. I és que, durant molt de temps, molts catalans usaven el castellà per adreçar-se a persones que no els semblaven catalanes, sobretot per l’aparença. Personalment, a la consulta mèdica he utilitzat a bastament la nostra llengua sense problemes. Moltes vegades em contestaven en castellà però a la tercera resposta es passaven al català perquè el sabien parlar. Però, molts tuits de seguidors de la campanya deixaven veure moments de tensió, exigències i mala educació, ocasionant més rebuig a la llengua.
Aquesta arrogància i intolerància coincideix amb el naixement i enfortiment de partits catalans racistes, cosa abans minoritària en el món sobiranista, i amb la difusió preocupant entre persones d’altres partits. L’extrema dreta i la dreta extrema s’aprofiten de situacions com la viscuda al centre de Manresa el passat 30 de setembre, i capitalitzaran la manifestació ‘Manresa diu Prou’ del 5 d’octubre a Crist Rei.
Tanmateix, la ciutadania, Caritas, sindicats, cooperatives, ONG ... han reaccionat amb un manifest al qual tothom es pot adherir (
Veieu-lo aquí) i proposen una manifestació el 4 d’octubre a la plaça Sant Domènec per evitar la instrumentalització de la legítima preocupació per la seguretat evitant l’assenyalament racista.