PATRIMONI CIUTADÀ

Casa Ignasi Casanovas (bar Puerto Rico)

L’edifici es troba en el número 2 de la Muralla de Sant Francesc, davant de la plaça de Valldaura. Aquesta zona es va urbanitzar al llarg del darrer terç del segle XIX amb edificis d’habitatges i petits negocis, funcionals i sense gaires elements decoratius, que contrasten amb aquesta casa de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa de 1910 (o 1901 segons el cadastre). És una obra una mica atípica d’Oms, perquè està resolta en un llenguatge neoclàssic premodernista, a diferència de la seva obra posterior.

per Lluís Virós, 2 d'octubre de 2023 a les 11:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’edifici, de planta baixa i dos pisos, forma part d’una finca més gran de planta irregular i resol la cantonada entre l’inici de la Muralla de Sant Francesc i el carrer del Cos. La composició de la façana, clara i senzilla, segueix un ritme simètric en la proporció i la disposició de les obertures típic del neoclassicisme, que conformen els eixos verticals. A la façana llarga, la de la Muralla, hi ha quatre portes balconeres per planta amb persiana de llibret, mentre que a la curta n’hi ha dues. L’ordre horitzontal es veu en les línies d’imposta de cada planta, sobre les quals s’han fet els balcons, i en la cornisa i el coronament sense decoracions. A cada obertura hi ha un balcó i un de corregut llarg que unifica la darrera obertura de la façana llarga amb les dues de la petita, a través de la cantonada. Les baranes dels balcons són de ferro forjat amb ornaments de fosa típics de l'època. És remarcable la diferenciació del tractament del mur entre els dos pisos i els baixos, que estan revestits de pedra, tot i que el local comercial actual en tapa una part amb plafons de fusta. A la part dels pisos, en canvi, hi ha un arrebossat pintat que contrasta amb els emmarcaments remarcats en pedra de les portes, i en les línies d'imposta i els balcons. La coberta és a tres vessants.
 
El catàleg de Manresa protegeix de manera parcial l’edifici, concretament la façana i la composició, que determinen la seva personalitat i permeten millorar la qualitat estètica de l’entorn. Aquest tram de muralla ha estat tradicionalment una parada d’autobusos que ha afavorit la presència d’un bar als baixos de l'edifici, anomenat Puerto Rico, nom amb el qual es coneix popularment l’edifici o, fins i tot, pel de “bar del Lloro”, perquè n’hi havia hagut un, quan era el bar Ramon. Aquest establiment està construït a doble nivell i permet veure l’estructura de columnes de fosa de l’edifici.

 
PER SABER-NE MÉS:
 
- LACUESTA, Raquel, Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins, Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.



Participació