L'Ajuntament aprova un augment de les taxes i vol suavitzar l'ampliació d'horaris als funcionaris

per Joan Gil, 19 d'octubre de 2012 a les 14:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA DEL PLE. Els treballadors del consistori han marcat de nou una altra jornada maratoniana del ple municipal. El personal ha arrencat el compromís del govern de fer més flexible l'ampliació d'horaris de la seva jornada laboral. S'ha aprovat, a més, un augment de les taxes dels serveis.


En ple del mes d'octubre, una de les problemàtiques que ha generat major expectació mediàtica ha estat la divisió entre l'equip de govern i els treballadors locals per l'aplicació de les retallades a aquest col·lectiu. Quan s'ha tractat aquest aspecte, els treballadors que omplien la sala han xiulat, han canalitzat la seva ràbia amb algun crit, amb xiuxiuejos i, de forma formal a través del seu representant, han exposat les seves queixes i propostes. Finalment han mostrat el seu descontentament posant-se d'esquena quan els regidors de CiU, PP i PxC han votat en contra de la moció que havia presentat la CUP d'acord amb les seves demandes.

La sala de sessions estava plena de treballadors públics, que van començar a dur a terme actes reivindicatius. Tensant l'ambient de la sala, es preveia un intens debat. Alguns funcionaris van aixecar cartells amb lemes com “Prou Retallades” i “Rajoy carrega, Junyent dispara: drets laborals assassinats!”.


El moment dels treballadors

Al final de la sessió es va votar una proposició del PSC contra les retallades del govern espanyol als funcionaris. Aquest text, com explicava José Luis Irujo, president del grup del PSC de Manresa, “està copiat del que van redactar ICV-EUiA, PSC i CiU” com a govern municipal de Santa Coloma.

El representant del comitè d'empresa de l'Ajuntament, Xavier Naval, que va tenir l'oportunitat de comparèixer gràcies a la moció presentada per la CUP i acordada amb el comitè d'empresa dels treballadors municipals, va respondre a Irujo: “La diferència entre aquest text i el de Santa Coloma és que aquest ve dels treballadors i no dels grups”. Era una clara referència i crítica a CiU com a govern i als grups locals que no prenien la iniciativa de defensar-los.

El sindicalista criticava “la retallada de drets socials i drets laborals com la paga del desembre, la disminució de les vacances, l'augment de la jornada laboral” en la qual intuïen “una excusa per acomiadar” treballadors a mitjà termini, a més de recordar altres mesures dels governs espanyol i català. A la moció consensuada amb els treballadors, com recordaven els regidors de la CUP Jordi Masdéu i Adam Majó “no es vol cap insubmissió” sinó que “s'interpreti flexiblement” a favor dels treballadors “les mesures amb rang de llei” preses “per Rajoy” amb l'últim decret. CiU presentava una altra esmena incloent-hi “la conciliació familiar” donant imatge flexible, però ERC volia una transacció -durant tot el Ple buscava el consens entre els grups- entre les dues mocions, que eren semblants. Tot i això, al comitè no li satisfeia la de CiU. Per això, la CUP no acceptà tal oferiment. El PP, a través de Javaloyes, va rebutjar qualsevol incitació a saltar-se la llei.

Finalment es va aprovar l'esmena de substitució que va presentar l'equip de govern, que demana al consistori que busqui en els propers tres mesos la manera menys lesiva d'aplicar l'ampliació dels horaris dels funcionaris que va aprovar el govern espanyol. Uns horaris que es van ampliar a una jornada de 37,5 hores setmanals. 

L'informe de tresoreria deixa poc marge de maniobra per la crítica dels grups municipals


Al principi del ple, s'aprovaren les mesures contra la morositat, les modificacions de crèdits bancaris per pagaments fora de termini o impagaments, així com factures noves imprevistes.
Més enllà que a la CUP li "sap greu" que "els bancs es beneficïn” dels impagaments, va haver-hi unanimitat en la majoria de punts al respecte. També s'aprovava durant el ple un reconeixement de crèdit extrajudicial a favor de Fomento de Construcciones y Contratas, SA.; entre d'altres factures.

Xavier Javaloyes, president del grup del PP, va demanar que, si hi ha hagut partides imprevistes, es tinguin en compte en els nous pressupostos ja que “la neteja viària durant la Festa Major, l'Aixada i altres són previsibles”, però l'equip de govern no les va preveure.

Les ordenances fiscals augmenten la pressió fiscal als ciutadans


El govern local ha exposat que només ha augmentat les taxes als serveis i no pas els impostos -bo i detallant que el 33% dels impostos recaptats són de l'IBI- i la majoria de grups ho han acceptat. Tal augment de taxes, és, però, mínim. Tot i això, Albert Pericas, regidor de PxC de Manresa, exposava que “estaria bé” que “no apliquessin l'IVA”, “estaria molt bé que baixessin l'IBI” i creia que la pujada de la taxa de la Grua municipal d'un 3% era “greu”.

El PSC va cercar un punt intermedi entre la necessitat que té l'Ajuntament de cobrar certs deutes pendents i la consciència que a alguns ciutadans els costa de pagar-los per culpa de les circumstàncies econòmiques. Irujo va explicar l'esmena a la proposta del govern de noves ordenances fiscals on hi pretenia afegir que pogués “ajornar-se o fraccionar-se el pagament dels deutes tributaris i altres deutes ingressos de dret públic a sol·licitud de les persones obligades al seu pagament”. Amb els canvis afegits pel PP i ERC, finalment la mesura està dirigida a persones “físiques i jurídiques”, incloent-hi les empreses, com tenia intenció també el PSC. De tal forma que sense penalització afegida, alguns ciutadans i PIMES podran pagar més tard.

Alhora, Irujo va recordar que CiU està parlant amb ells pel seu “Pacte Social per la Governabilitat per a Manresa”, amb el qual es vol facilitar la governabilitat al govern local com a contrapartida de la introducció de noves polítiques socials. La resta de grups no s'hi han pronunciat encara, segons Irujo. A més, en les ordenances s'hi ha inclòs una esmena de la CUP que fixa una taxa de 300 euros per a les 12 caixes que “ocupen espai públic sense pagar res [...] com sí que fan la resta d'empreses, gestors culturals, etc”. “Un greuge comparatiu” esmenat, segons Adam Majó, president del grup de la CUP. En resum, hi hagut pujades de les taxes de la grua, de la recollida de deixalles -aquí la CUP reclamava major implicació ciutadana en el reciclatge i anar més enllà. En d'altres, però, s'hi han introduit bonificacions fiscals. Majó ha criticat l'IBI exposant que no està bé fer recaure aquesta taxa als que volen un habitatge quan és “un dret” al mateix nivell que els que tenen patrimoni “i per tenir més, han de contribuir més. Per tant, caldria un replantejament per fer pagar més a qui més té i no gravar tant el dret a l'habitatge ja que l'IBI grava ambdues realitats”. 

La nova designació del cap de la Policia local

Arran de la notícia de que l'excap de la Policia Local, Alfonso Sánchez, ha estat substituït, s'ha designat el nou cap, Jordi Mir. Per la CUP, tal canvi representa “més sou i menys feina”, amb la qual cosa, “és premiat” un dirigent policial que no “ha actuat bé”, segons paraules de Majó. El de la CUP va demanar “saber el perquè del relleu”. A la sala, es sentiren aplaudiments del públic, sobretot de treballadors, quan va reclamar que si es canviava l'organigrama policial, hi hagués "participació dels treballadors”. Xavier Javaloyes, del PP, va defensar l'actuació policial i l'exmàxim dirigent. També ho va fer CiU.

Les piscines, un èxit agredolç

L'èxit de les piscines municipals amb els seus treballadors xoca amb la falta de sintonia entre l'alcaldia i els treballadors de l'Ajuntament. L'equip de govern ha pogut recordar l'èxit de l'acord en el qual el govern municipal decidia que una de les seves empreses gestionés les piscines municipals després de la “mala gestió del Club Natació Manresa”, en paraules del regidor Majó.

Aquest acord fou firmat el 10 d'octubre entre l'alcalde, com a representant del consell d'administració de l'empresa pública que ho gestionarà; el secretari general de CCOO-Bages i Berguedà, Sixto Vidal, el representant sindical del comitè d'empresa del complex esportiu públic i Josep Alabern, com a gerent de la que serà la nova empresa gestora de les piscines: Aigües de Manresa. Tal acord exposava que els treballadors mantindran l'antigüitat, bo i respectant les demandes sindicals.Tots els grups municipals es felicitaven per l'encert, sobretot el PP i la CUP.

La creació del Consell Assessor Urbanístic

El govern municipal manresà presentava el reglament d'aquest consell participatiu perquè comencés a rutllar. Només el PSC de Manresa hi va posar una pega: els socialistes entenen que la designació de les entitats com a vocals estava mal redactada. Laportaveu del PSC, Sònia Díaz, n'expressava la preocupació. Díaz volia recollir que “tots els grups municipals podrem escollir una entitat” perquè formés part del reglament, fet que ja havia estat acceptat per l'alcalde en la Junta de Portaveus. Díaz, però, volia que ho recollís l'acta, deixant entreveure que no creia en la paraula de l'alcalde, cosa que a Junyent li va fer gràcia.

Proposicions ideològiques

Com té acostumat al públic assistent al ple, la CUP ha presentat força proposicions d'abast supramunicipal. La primera va ser presentada conjuntament amb ERC de Manresa en suport a la plataforma Prou atacs a l'estelada. Durant la seva explicació, Majó va relatar la història d'un jove que va assistir a la final de la Copa del Rei de futbol que va onejar l'estelada quan va sonar l'himne espanyol, fet que va dur a que l'agredissin, presumptament, les forces d'ordre públic i va acabar tancat a comissaria durant tota la nit. “Cal que l'Ajuntament hi digui alguna cosa perquè es tracta d'una agressió a un jove bagenc independentista (Jordi M.)”, reblava Majó.

El PSC de Manresa va esmenar la proposició perquè considerava que calia incloure-hi “tots els símbols democràtics” per tal de rebutjar totes les actituds violentes. Majó però, recordava a la portaveu del PSC, Sònia Diaz, que “des de la CUP parlem de persones, ja que els símbols, per exemple, es poden cremar”, entrant “dintre de la llibertat d'expressió que defensa la CUP”. Al final es va aprovar la proposició amb l'esmena del PSC.

Ni suport a Otegi ni fora tòxics dels parcs i jardins manresans

La següent, també cupaire, anava en la línia de Som lo que sembrem. Aquesta plataforma ecologista reclamava fer un manteniment de parcs i jardins sense usar herbicides tòxics com el Glifosat. La regidoria Medi Ambient li ha explicat que per “motius tècnics” no pot “posar una data al seu ús progressiu”, tal com esmenava ERC.Tot i això, un ramat pastura pels parcs i jardins des de fa poc a Manresa per tal de ser una alternativa futura. En definitiva, es va rebutjar la proposició.

L'altre, anava per posicionar l'Ajuntament a favor de l'alliberament d'Otegi i la resta d'empresonats, “lluitadors per la pau”, segons Pere Culell, president del grup d'ERC, pel cas Bateragune. Tal proposició fou rebutjada.

També s'ha presentat un registre de maltractadors per part de PxC, rebutjat, i una proposició de material escolar que ha generat un llarg debat entre la socialista Díaz i el regidor d'Ensenyament, Antoni Llobet.

Algunes de les qüestions de menor importància

El govern local proposava donar-se de baixa de la Red española de ciudades por el clima per no haver-hi “cap interacció ni benefici” per a la vila i haver de seguir pagant  “un import de 300 euros” innecessari, segons el regidor de Medi Ambient, Jordi Serracanta. Per 17 vots a favor i 6 abstencions s'ha aprovat tal mesura. Alhora, l'equip de govern va demanar que Manresa s'adherís a una nova associació “a la qual participa el Centre Tecnològic de Manresa” i que té una “quota anual de 100 euros”. Per 19 vots a favor i amb 4 abstencions s'ha aprovat adherir-se a la Network for Water in European Regions and Cities (NETWERC H2O). El dictamen sobre la designació de nous membres pel Consell de participació del centre de dia del carrer Circumval·lació, número 60 de Manresa també s'aprovava. També es van aprovar noms de diversos passatges del barri Poble Nou.

Un ple llarg

Tal com havia comentat una treballadora de la neteja de l'Ajuntament, “el ple serà llarg”. Fins a les 12 de la nit encara estaven reunits en plenari els regidors dels diferents grups polítics tractant el punt 8 de l'ordre del dia: “els assumptes sobrevinguts”. Encara quedaven pendents els punts 9, 10 i 11 de “control a l'equip de govern municipal” i els “precs, preguntes i interpel·lacions a l'equip de govern”, el punt número 12 i final.

A l'iniciar-se el ple, l'alcalde, Valentí Junyent, va explicar que no podien assistir-hi el regidor de la PxC Sebastià Llort per “accident laboral lleu” i de Ruth Guerrero, del PSC, perquè “està de baixa”. A la sala no hi havia assistents d'ICV-EUiA, de Solidaritat Catalana per la Independència ni de MoVeM, a diferència del que havia succeït en els primers plens. Sí algun membre d'ERC i el PSC.



Participació