TEMES DEL POU

Presentació d’El Pou de la gallina núm. 400

El dimecres 6 de setembre al Centre cultural del Casino hi va haver la presentació d’El Pou de la gallina núm. 400 amb un diàleg entre Josep Oliveras i Josep Ramon Mora per tal de parlar sobre els canvis viscuts a la ciutat els darrers trenta-sis anys, d’ençà que va aparèixer el primer Pou. Revisar els encerts i desencerts així com els reptes de la ciutat i les expectatives de futur. La conversa va aconseguir omplir la sala d’actes amb un públic divers i, també, amb una nodrida representació política.

per El Pou, 12 de setembre de 2023 a les 10:28 |
Només començar, Josep Ramon Mora va felicitar la iniciativa, atès que «a Manresa no hi ha gaires oportunitats per valorar la ciutat». La seva exposició, que va qualificar de vivencial, es podria resumir així: Manresa ha fet canvis positius en molts aspectes sectorials, però li queden deures pendents. Als símptomes d’estancament, «dels quals tots tenim responsabilitat», Mora reclamaria més potència i persistència i la necessitat de construir un relat conjunt de la ciutat que tingui un abast fins i tot comarcal.
 

 
Tot seguit, les paraules de Josep Oliveras va reprendre aquest to volgudament vivencial i va reclamar prendre consciència de les coses, de la nostra realitat. «Podria passar-nos com qui va perdent cabell i un dia se sorprèn de veure’s calb!». Oliveras va reclamar ambició, amb la mateixa voluntat supramunicipal, i va defensar una Manresa no pas ciutat mitjana de Catalunya, sinó «ciutat intermèdia» que connecta ciutats i pobles. És clar que, per a això, cal anar més enllà de les diagnosis i cal atacar, en xarxa, una estratègia de futur pensant en clau d’indústria i comunicació amb Barcelona.
 
 
A la recta final, des de la fila zero, les aportacions d’Ignasi Perramon van analitzar les pèrdues de Fàbrica Nova, Pirelli i CaixaManresa, i per part de Xavier Rubio, en una intervenció vehement, es va fer esment d’una ciutat sobreenvellida i de tota la població nouvinguda que ara mateix ja forma part de Manresa. Ell mateix va reblar les possibilitats de comptar amb els jubilats a l’hora de connectar amb la diversitat local, i de crear un senat actiu on sistematitzar anàlisis com el d’aquell vespre.
 
 

El número 400 d’El Pou de la gallina és un número que vol aportar deu reflexions sobre els canvis que la ciutat ha viscut des de 1987 en diversos àmbits, i que el Pou al llarg del temps ha provat de reflectir a les seves pàgines. La revista conté les col·laboracions de Xavier Domènech (política), Xavier Rubio (demografia), Sílvia Gratacòs (economia), Ignasi Perramon (urbanisme), Josep Ramon Mora (pobresa), Josefina Recasens (educació), Joan Morros (associacionisme cultural), Lluís Guerrero (Sanitat), Eudald Tomasa (Turisme) i Josep Camprubí (Llengua).
 



Participació