​És il·legal fer fotos a la gent, al carrer?

per Isabel Roca, 31 d'agost de 2023 a les 07:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'agost de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui dia s'ha convertit en habitual fer fotos al carrer degut als mòbils i ens hem de plantejar, si no ens volem arriscar a tenir conseqüències legals no desitjades, què fotografiem i quina finalitat donem a aquestes fotografies.

La legalitat  de fer fotos a la gent al carrer pot variar segons el país i les circumstàncies, per això sempre és necessari investigar i entendre les regulacions legals que es donen en diferents països, ara que  es viatja  tan sovint a l'estranger.


Ens ocuparem el que regeix arreu del territori de l’Estat espanyol.

En principi, fer fotografies a les persones al carrer és l'exercici del dret de la llibertat d'expressió. La normativa espanyola  determina que, si es capten imatges de persones en un lloc públic sense el seu consentiment, aquestes imatges només poden ser utilitzades per  fins exclusivament personals i mai comercials. Si tenen finalitat comercial sempre és necessari obtenir el consentiment exprés de les persones fotografiades. De totes maneres, és aconsellable que encara que es persegueixi una finalitat personal, l’ètica i la bona educació  recomana  avisar o preguntar a aquella persona si li molesta veure's retratada.

Encara que hem dit que és necessari un consentiment exprés quan hi ha una finalitat comercial, també és veritat que hi ha excepcions a aquesta norma: en esdeveniments o manifestacions es considera que les persones tenen una menor expectativa de privacitat i, per tant, potser més fàcil fer fotografies sense el seu consentiment.

També s'ha de tenir en compte que encara que la fotografia al carrer és legal  en la majoria de supòsits, hi ha excepcions i restriccions importants: per exemple, en alguns llocs, fotografiar persones que es troben en una situació vulnerable, com nens o persones sense llar, pot estar prohibit o necessitar d'un permís especial.


També hi ha zones específiques on les fotografies poden estar restringides: és el cas d’instal·lacions militars o edificis governamentals, que en principi no es poden fotografiar.

Finalment cal tenir en compte el que recull la Llei de la Propietat Intel·lectual, que estableix que l'autor d'una fotografia és el titular dels drets d'autor sobre aquesta imatge, sempre que no s'hagi pactat el contrari. Per tant, això significa que, encara que la fotografia s'hagi fet a la via pública, és l'autor qui té el dret de decidir com s'utilitza aquesta imatge i si se’n permet la reproducció o comercialització.
Arxivat a:
OpinióParticipació