INDRETS

​El patrimoni de les guixeres d’Òdena

Aquesta vegada no ens centrarem en cap indret relacionat amb el patrimoni geològic de les nostres contrades; ni tampoc en el patrimoni miner, sinó en una àrea relacionada tant amb el patrimoni geològic com en el patrimoni miner. Concretament, ens els voltants i al bell mig de la població d’Òdena, a la comarca d’Anoia, situada a tocar de la comarca del Bages i del Geoparc de la Catalunya Central.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 31 de juliol de 2023 a les 09:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Efectivament, la població Òdena es troba sobre uns importants afloraments de guixos; unes roques formades per tres minerals: guix, anhidrita i hemiedrita (hi predomina el primer del tres, que és un sulfat de calci hidratat). Aquests materials geològics ocupen també bona part del terme municipal d’aquesta població. Es tracta d’unes roques que pertanyen a l’Eocè i que tenen uns 40 milions d’anys. En aquell lloc, ens marquen el trànsit de l’Eocè Marí a l’Eocè Continental. El primer representat per les margues grises d’igualada i les calcàries de la Tossa, i el segon representat pels nivells rogencs dels gresos i margues de la Formació Artés.
 

La població es troba situada sobre afloraments de guixos, com és el cas del turó on es troben les restes de l’antic castell, més aviat del que en queda, després que les explotacions mineres el van anar soscavant. Efectivament, a l’entorn de la població, i en l’interior, hi ha hagut nombroses explotacions mineres, especialment a ponent, que actualment es troben aturades. Aquests afloraments de guix constitueixen un important patrimoni geològic, dintre de la comarca de l’Anoia. En especial els afloraments que es troben al costat del castell. Per d’altra banda, els guixos explotats s’han treballat en diversos forns de guix, situats a l’entorn a la població. Aquests forns, disposats en bateria, constitueixen un important patrimoni miner, tant de la comarca com del conjunt de la Catalunya Central. Tot i així, actualment hi ha una zona qualificada pel seu risc. Efectivament, hi ha indrets on es poden produir esllavissades com a conseqüència d’antigues explotacions mineres mal enllestides. Per tant, si visitem els forns de guix cal tenir una extremada cura i fer cas de les recomanacions d’alerta. Cal dir, finalment, que en diverses ocasions el municipi d’Òdena ha mostrat l’interès per entrar al Geoparc de la Catalunya Central. Valdria la pena; però abans caldria resoldre i eliminar les zones de risc.
 
Nom del paratge: Els guixos i les guixeres del terme d’Òdena.
Situació: Aquests afloraments es situen dintre del terme d’Òdena, a la denominada Conca d’Òdena, i ocupen bona part de la població i del seu terme, amb l’agregat de l’Espelt, i s’estenen per altres indrets propers a Òdena i a Igualada.

Importància minera: Hi ha nombroses explotacions de guixos, entorn a la població d’Òdena.
Importància geològica: Els afloraments dels guixos d’Òdena constitueixen un important patrimoni geològic.
Materials geològics: Els nivells de guixos constitueixen unes roques en les quals el mineral majoritari es el sulfat de calci amb dues molècules d’aigua.
Edat de formació: Cal situar l’origen d’aquests materials al voltant dels 40 milions d’anys.
El risc de les antigues explotacions: Hi ha un risc d’esfondrament per l’abandonament de les antigues explotacions.
El patrimoni geominer dels guixos d’Òdena: S’ha parlat de la possibilitat d’entrar el terme d’Òdena al veí Geoparc de la Catalunya Central. Seria un fet positiu, però abans caldria solucionar els problemes de risc.

 
 
Arxivat a:
PaisatgeParticipació