​Quins permisos retribuïts tenen actualment els treballadors?

per Isabel Roca, 14 de juliol de 2023 a les 20:12 |
Parlem dels treballadors contractats per una empresa individual o formada per una societat; per tant queden exclosos els funcionaris i els autònoms.

a) Diferències entre permisos retribuïts, no retribuïts, excedències, vacances i festes laborals.


L’únic que tenen en comú totes aquestes figures legals és que són absències del lloc de treball, però els permisos retribuïts no perden el salari durant aquesta absència, estan regulats en l’Estatut dels Treballadors, que s’aplica en tot l’estat espanyol i s’ha de dir també que es poden regular amb més detall o inclús amb algunes variacions  en els convenis col·lectius de cada sector o empresa. En canvi, en els permisos no retribuïts no es paga el salari i no estan previstos en l’estatut dels Treballadors. En ambdós casos, l’empresa cotitza a la seguretat social.

Les excedències són absències del lloc de treball sense dret a sou i gairebé mai garanteixen el dret a reserva del lloc de treball, Només es possible si així ho determina el conveni. No cotitzen a la seguretat social.

Les vacances laborals són absències retribuïdes, obligatòries i són irrenunciables per part del treballador. Són d’un mínim de trenta dies naturals i són pactades en negociació col·lectiva o en el contracte de treball individual i cotitzen a la seguretat social. L’empesa determina el calendari de vacances però el període es determina a través de l’acord entre empresa i treballador.

Per últim, les festes laborals, no s’han d’entendre com a permisos retribuïts, són pagades i no recuperables. No poden excedir de 14 durant l’any, de les quals 2 han de ser festes locals. Es determinen cada any i és publiquen al BOE I al DOG.


b) Permisos retribuïts:
  • Per matrimoni: 15 dies.
  • Per naixement d’un fill: 2 dies després del naixement i si hi ha desplaçament, 4 dies.
  • Per embaràs: es pot faltar per exàmens prenatals i cursos de prepart el temps de la seva durada.
  • Mort, accident, malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari de parents fins el segon  grau: 2 dies.
  • Mudances per canvi de domicili: 1 dia.
  • Per realitzar funcions sindicals o de representació de personal: el temps que calgui.
  • Acomiadament per causes objectives: 6 hores a la setmana per buscar  un nou lloc de treball.
  • Permís de lactància: Fins als 9 mesos del fill, 1 hora diària indistintament el pare o la mare. Aquesta hora es pot fraccionar en 2 parts o aprofitar per reduir la jornada laboral en comptes d’absentar-se de la feina.
  • Naixement prematur (abans de la setmana 37), en què hagi d’estar hospitalitzat el nadó, 1 hora diària.
Arxivat a:
Opinió



Participació