PATRIMONI CIUTADÀ

​Edifici de l’acadèmia Central

El carrer de Carrió, paral·lel al Passeig, combinava instal·lacions industrials amb edificis residencials construïts majoritàriament entre la primeria del segle XX i la Guerra Civil, com aquesta casa de 1925, segons el cadastre. Està feta en estil modernista tardà i amb alguns elements de transició al noucentisme.

per Lluís Virós, 4 de juliol de 2023 a les 07:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juliol de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí


Fins fa mig segle, el carrer era força peculiar, el costat est estava dominat per les parts posteriors del teatre Kursaal, l’església de Crist Rei i algunes indústries que tenien façana al Passeig, mentre que a la part oest hi havia uns quants habitatges plurifamiliars, indústries com Pielsa o algun solar sense edificar, com el del costat d’aquest edifici. La part del darrere donava a l’estació Manresa Baixador dels Ferrocarrils Catalans, ara convertida en zona d’aparcament. Actualment és un edifici d'habitatges entre mitgeres de planta baixa i tres pisos.


L'immoble destaca per la composició simètrica de la façana, amb el cos central emfatitzat per una tribuna al primer i segon pis que es perllonga en forma de balcó al tercer pis. Els laterals de la façana són diferents a cada pis per remarcar la jerarquia vertical. En el primer hi ha balcons laterals que connecten amb la tribuna, mentre que en el segon són independents i en el tercer només hi ha finestres. La planta baixa manté l’estructura de tres cossos, amb la porta d’accés a la dreta, mentre que el coronament presenta una cornisa i un petit frontó triangular al centre decorats amb permòdols. També cal destacar els elements ornamentals com les baranes de forja decorades amb motius vegetals, els capitells de pedra esculpida que hi ha a les obertures, els vitralls acolorits de les finestres del primer pis i les rajoles ceràmiques sobre les obertures. El parament és de pedra en la planta baixa i de maó vermell a la resta, combinat amb elements de pedra. Si s’observa l’interior de la botiga de la planta baixa, es poden veure elements estructurals de la casa com columnes i revoltons de maó en pla.

El catàleg de Manresa protegeix parcialment l’edifici, el volum i la composició de la façana, amb tots els elements decoratius esmentats. Forma part del catàleg per la tipologia arquitectònica i estilística i perquè manté les característiques inicials. L’immoble va ser la seu de l’acadèmia Central, un centre educatiu que es dedicava a preparar el jovent manresà que estudiava el peritatge industrial i que s’acabava examinant a l’Escola Industrial de Terrassa, el centre oficial més proper a la nostra ciutat.



Participació