PATRIMONI CIUTADÀ

Edifici del carrer d’Urgell, 27

La zona de la plaça Clavé, situada dins de les muralles medievals, conté edificis construïts a partir del segle XVII, però la majoria són de la segona meitat del segle XIX, com aquesta casa gran en estil neoclàssic de 1869, segons el cadastre. Al llarg del segle XX, la zona s’ha convertit en centre comercial de la ciutat, a més de ser una àrea residencial burgesa.

Foto: Francesc Rubí
per Lluís Virós, 3 de maig de 2023 a les 10:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Es tracta d’un edifici plurifamiliar entre mitgeres de planta baixa i quatre pisos cobert amb teulada a doble vessant. La planta és de geometria irregular i està adaptada a la parcel·la, que és molt allargada i arriba gairebé al carrer de Camp d’Urgell pel darrere. A la façana, el ritme vertical de les obertures presenta una marcada simetria típica de l'academicisme, excepte en la planta baixa, que està adaptada a usos comercials. Al cada pis hi ha quatre portes amb balcons que estan distribuïts d’una manera curiosa: a les plantes primera, segona i quarta hi tres balcons, dos de laterals i un de corregut a les dues portes del mig, mentre que a la tercera hi ha quatre balcons. Cal remarcar el tractament del mur, que és de pedra a la planta baixa, els balcons, els emmarcaments i les línies d’imposta, mentre que la resta de façana és d’estuc en fred pintat d’un color granat que contrasta amb el de la pedra. Com a principals elements decoratius cal destacar les baranes en ferro forjat amb elements geomètrics i la sanefa en relleu de color clar amb motius vegetals de garlandes i un escut al mig que corona la façana, sota la cornisa també de color clar.
 

El catàleg de Manresa protegeix parcialment l’edifici, en concret, el volum, l'estructura, la façana i el tipus de coberta. Forma part del catàleg per la importància artística i tipològica, amb una estètica burgesa de final del segle XIX típica del centre històric, molt ben resolta amb un academicisme mesurat i equilibrat. A més, ha seguit un procés de restauració que el dignifica i millora el seu entorn urbà.



Participació