EDITORIAL

​No tornar a perdre el tren

En l’àmbit de la restauració, hi ha brames que difícilment se superen. Si corre la veu que un establiment és car, brut, té producte de mala qualitat o serveix lent, és complicat capgirar la tendència. La campanya d’una part dels partits que es presenten a les eleccions municipals d’aquest maig explota, en clau manresana, algunes d’aquestes brames. I, com l’essència de moltes d'elles, la base d’alguns argumentaris és real.

per El Pou, 28 d'abril de 2023 a les 11:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Il·lustració: Jaume Gubianas i Carles Claret.



No tot són fake news al voltant de problemàtiques convivencials, d’habitatge, de bosses de pobresa i degradació o de planejament urbanístic. Una altra cosa és que els programes dels i les alcaldables plantegin solucions, almenys a curt i mitjà termini. Presentar-se com a alternativa al govern de l’últim mandat desconeixent quina és la capacitat transformadora real que té l’Ajuntament és enganyós. No és qüestió d’anorrear les il·lusions i l’esperit de canvi i, encara menys, l’empenta que ha d’impulsar ERC, el rival a batre a les urnes, a combatre el compàs somort en el qual moltes vegades es belluga la ciutat, que només s’interromp per extravagàncies urbanístiques i oportunitats perdudes en el camp de la promoció turística i econòmica.


Ara bé, cal ser conscients que la majoria dels problemes candents en el camp de la mobilitat, la transformació urbana, el model econòmic i comercial, l’equilibri entre barris, les comunicacions amb la resta del territori... són estructurals i fa anys que s’arrosseguen. Les gestions del dia a dia acostumen a ser pegats que ajornen canvis més profunds. A la llarga, són els estalvis que es mengen les estovalles. El que sí que sembla estratègic és un pla global, de consens, que abasti tots els partits del Ple i desperti la ciutat de la letargia en què sembla estar instal·lada. La capitalitat de Manresa –la comarcal i la del centre del país– ha de ser l’eix vertebrador que permeti enfilar un seguit de reptes que despleguin el potencial de la ciutat. Per ser i creure’s important. Un referent, d’una vegada per totes, per a la resta de municipis de l’entorn. Un far indiscutible per sobre de les excel·lències de Vic, Girona o Igualada, les alternatives a qui molts manresans citen per subratllar la feina ben feta en contraposició a la immobilitat granítica de Manresa. En definitiva, una empenta per no tornar a perdre el tren.

Aquest és l'Editorial de la revista El Pou de la gallina del mes de maig de 2023. En la mateixa revista, ja disponible als quioscos i llibreries de Manresa, s'hi pot llegir el reportatge Fem un cafè amb alcaldables.

D'altra banda, la revista El Pou de la gallina i la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa organitzem el debat Nou preguntes per a nou candidats, que comptarà amb la presència dels caps de llista de les formacions que es presenten a les properes eleccions municipals a Manresa. L’acte es farà el dimecres 3 de maig, a l’auditori de l’Espai Plana de l’Om, a les set del vespre.
 
També hauries de llegir
Fa 52 setmanes

El Pou organitza el seu debat electoral

Fa 48 setmanes

Fem un cafè amb alcaldables




Participació