INDRETS

El Museu de les Mines de Cercs i la mineria del Berguedà

En aquesta ocasió no ens centrarem en cap indret relacionat amb el patrimoni geològic, sinó que ho farem en un lloc molt directament relacionat amb la mineria i amb el patrimoni miner. Cal no oblidar mai que la mineria es troba directament relacionada amb la geologia, ja que no deixa de ser l’explotació dels recursos geològics. Creiem fermament en el binomi de la geologia i de la mineria i en el patrimoni geominer.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 27 d'abril de 2023 a les 10:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ens centrarem, per una banda, en la conca lignitífera del Berguedà i en la mineria desenvolupada sobre aquesta zona; i per d’altra en l’important Museu de les Mines de Cercs. Tots dos aspectes es troben estretament relacionats. No cal oblidar que la Conca Lignitífera del Berguedà va tenir una gran importància en el desenvolupament industrial de Catalunya i que el Museu de les Mines de Cercs és un fidel aparador d’aquesta conca i de la importància que va tenir.

La conca carbonosa s’estén per diferents indrets del Berguedà i per fora (per la propera comarca de l’Alt Urgell). Es tracta d’una conca lignitífera relacionada amb nivells mesozoics del Garumnià, del trànsit del Cretàcic al Paleocè, del Mesozoic al Cenozoic. Aquests carbons tenen una antiguitat de 70–65 milions d’anys i han estat explotats a diferents indrets de la comarca, fonamentalment a Cercs, Vallcebre, Saldes, la Nou de Berguedà, Castell de l’Areny... fins i tot prop de Tuixén, a l’Alt Urgell. Actualment, totes les explotacions estan tancades, des de fa anys. I molt sovint les antigues explotacions han estat ben restaurades, com succeeix prop de Cercs i entre Fígols i Fumanya. Pel que fa al Museu de les Mines de Cercs, cal destacar que és un immillorable exponent d’aquestes activitats mineres, desaparegudes fa relativament poc temps. Al museu es reflecteix fidelment aquesta conca, que va ser molt important per al desenvolupament industrial de Catalunya, en aportar l’energia necessària per a la indústria. D’altra banda, al museu es poden veure les tècniques mineres en visitar una important galeria d’extracció. Cal dir que un dels enginyers de mines que va contribuir al desenvolupament miner del Berguedà va rebre el títol nobiliari de comte de Fígols. Es tracta de l’enginyer basc José Enrique de Olano y Loyazaga, i el seu castell encara es conserva prop de Sant Corneli.


Nom del paratge: Museu de les Mines de Cercs i la Conca Lignitífera del Berguedà.
Situació: A la comarca del Berguedà (amb una petita continuïtat per la de l’Alt Urgell).
Importància minera: Aquesta conca minera va tenir una gran importància i va suposar un revulsiu, tant per al Berguedà com pel conjunt de Catalunya.
Importància geològica: Les explotacions mineres van contribuir al coneixement exhaustiu del Garumnià, situat al trànsit del Cretàcic al Paleocè.

Materials geològics: Aquests carbons, concretament lignits, es troben intercalats entre nivells de margues (calcolutites) i de calcàries.
Edat de formació: Cal situar-la, aproximadament en el límit del Cretàcic–Paleocè, o el que es el mateix entre el Mesozoic i el Cenozoic.
El Museu de les Mines de Cercs: És un dels museus miners més importants de Catalunya i és un fidel testimoni de la Conca Lignitífera de l’Empordà i pot ser un dels punts vitals d’un possible Parc Geològic del Berguedà.
 
 
Arxivat a:
Paisatge, museu, INDRETS, mina



Participació