Modificació d’efectes de sentència

per Isabel Roca, 22 d'abril de 2023 a les 08:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

¿Es pot modificar una sentència de divorci, separació, dissolució de parella de fet estable o guarda i custodia i aliments de fills no matrimonials?


Quan una sentència recau en un dels procediments judicials abans esmentats no només es regula la desvinculació dels dos membres de la parella sinó que també s’han de regular les relacions personals i patrimonials que s’han originat entorn de la convivència d’aquestes dues persones. Aquestes relacions són: l’ús  de l’habitatge familiar, com es determina la guarda i custòdia dels fills menors en comú, la contribució a les càrregues matrimonials, etc. Es pot donar el cas de que hi hagués una sentència que ho regula i posteriorment es produeixin situacions que fan necessari un canvi en alguns dels efectes de la sentència. Ara veurem en quins supòsits i quins requisits s’han de complir.

 

Posarem alguns exemples que donen lloc a aquestes situacions: el progenitor o progenitora que pagava una pensió per aliments als fills, al cap dels anys s’ha jubilat o està a l’atur o ha estat acomiadat de la feina i porta molt temps sense trobar-ne un altre i rep un subsidi d’atur molt petit; també es pot donar el cas que canvia de feina  i ha d’anar a  viure  molt lluny del seu actual domicili i el del fill o fills que viuen amb la mare, la qual cosa suposa haver de modificar el règim de visites, o bé el fill s’incorpora al món laboral amb una continuïtat i amb uns ingressos suficients per mantenir-se. No hi ha un nombre ni un tipus determinat de situacions. Estem davant d’un supòsit eminentment casuístic, i en aquests supòsits hem d’acudir a la via judicial.
 
Aquest procediment s’anomena: modificació d’efectes definitius de sentència de divorci, de dissolució de parella de fet estable o de guarda i custòdia i pensió de fills no matrimonials (en  el supòsit que els progenitors no estiguin casats entre sí). Pot ser de comú acord o bé per la via contenciosa, quan no hi ha acord.
 

Perquè la demanda sigui admesa al jutjat són necessaris els següents requisits:
 
a) Que la sentència que es vol modificar sigui ferma; és a dir que no sigui possible presentar un recurs en segona instància o que si s’ha fet ha d’haver recaigut fermesa en aquest últim recurs plantejat.
 
b) Els fets que determinen aquesta modificació han de ser nous i posteriors a la sentència que es vol modificar.
 
c) Aquests canvis han de ser permanents o de llarga durada (és a dir no transitoris ni puntuals), essencials, imprevisibles (perquè, si no, s’hauria hagut de fer constar en l’anterior procediment l’existència d’aquesta possibilitat i regular-la per si de cas), objectius i no produïts de manera voluntària pel progenitor/a que sol·licita la modificació.
 
d) Per últim, aquestes noves circumstàncies s’han de poder demostrar.
 
Una qüestió important que cal tenir en compte és que, fins que no hagi recaigut sentència i aquesta sigui ferma, s’ha de seguir acomplint per les dues parts en la seva totalitat l’anterior resolució judicial i el fet de haver instat aquesta nova demanda de modificació no dona cap dret a no acomplir l’anterior sentència o a voler posar en pràctica o exigir per qualsevol dels dos progenitors que s’apliquin o no aquestes modificacions que encara estan en curs, sense haver finalitzat el procediment. 
Arxivat a:
Opinió



Participació