CRÒNICA SOCIAL

​Formació de l’avinguda Francesc Macià (1997)

Fotografia presa a la cantonada de l’actual carrer Joan Brossa amb la futura avinguda Francesc Macià, en obres a mitjan mes de febrer de 1997, en una remodelació de la Sagrada Família amb Viladordis, ara fa 26 anys, abans de la urbanització global del sector que es va fer posteriorment.

Foto: Jordi Alavedra
per J. S., 17 d'abril de 2023 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La fotografia mostra en primer terme la capa aïllant, de lones impermeables per evitar les filtracions d’aigua dins del túnel, que més tard es taparan amb terra, per asfaltar després i fer les voreres, així com el sauló, és a dir, la sorra groga. A l’esquerra les cases de Xocolata o de l’Ajuntament i al centre l’espectacular sitja o dipòsit de ciment en vertical que s’utilitzava en la construcció de la nova avinguda. Ens trobem en la fase final de la cobertura de la via dels Ferrocarrils Catalans s'havia soterrat 12 anys abans, entre el carrer Viladordis i la carretera del Pont de Vilomara. Un cop acabada l’obra, la sitja, que era provisional, va ser desmuntada. Alimentava les formigoneres que feien ciment, emmagatzemat en pols al costat, dins la zona on hi ha diversos materials d’obra i petites casetes dels paletes. A l’esquerra, la furgoneta dels treballadors que posen les lones, amb pedres al damunt per evitar les ventades, i al voltant, tirats per terra, observem corrons de cartró i tubs negres d’instal·lacions de desguàs de l’aigua.

Es veuen els darreres de l’edifici de les cases de Xocolata, amb un fanal de llum arrodonit en primer terme. L’habitatge dona a la plaça del Sol, on hi ha les escales per entrar als pisos, acabats el 1948, amb un tros triangular, un altre quadrat i un carrer entremig que baixava. Cada escala té dos balcons, amb planta baixa i quatre pisos, al capdamunt les golfes a sota teulada, on antigament hi havia les plomes d’aigua ara invalidades pels comptadors i uns trasters més grans. L’edifici està al costat d’un altre amb un gran restaurant xinès als baixos, ambdós van en direcció a la carretera del Pont de Vilomara a l’alçada de la Taverna d’en Mallol. A l’altra cantó s’hi aprecia el rètol de gimnàs Bosch. Més enrere, veiem dos edificis que donen al carrer Gaudí, els de teulada més alta amb torreta d’ascensor al mig són dues torres, amb planta baixa més onze pisos de la Font dels Capellans, de les quals només veiem el capdamunt. Els plafons de la dreta, que observem pel darrere, anuncien l’obra del Departament d’Urbanisme de la Generalitat. El panell de propaganda està situat a la banda per on passava la gent i mira cap a la carretera del Pont, l’única transitable aleshores de la zona, ja que no es va arribar a tallar el trànsit.Participació