D'AQUÍ I D'ALLÀ

«Comparteixo els ideals dels catalans perquè és la mateixa lluita que tenim al Camerun i m’hi sento identificat»

Walters Bawe (Camerun)

Walters Bawe | Foto: Marc Prat
per Alba Pararols, 29 de març de 2023 a les 11:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El meu nom és Walters Bawe i vaig néixer el juliol de 1976 al Camerun, un país de l'Àfrica Central, on vaig estudiar Traducció i Interpretació. A Camerun es parla el francès i l'anglès, tot i que l'idioma majoritari és el francès i per a un jove de parla anglesa com jo era difícil trobar una feina per la constant discriminació. Per aquest motiu vaig decidir marxar, per buscar un millor futur professional i unes condicions de vida més dignes. Quan vaig arribar a Catalunya no tenia planejat venir a Manresa, però a Barcelona vaig conèixer un noi de Nigèria que em va parlar d'una concentració de gent provinent de Camerun que es feia a la capital del Bages. En aquell moment vaig decidir venir per trobar-me persones del mateix país d'origen que jo i quan vaig arribar vaig emportar-me una bona sorpresa perquè coneixia el pare del president de l'associació que ho organitzava. Als cinc dies d'estar a Manresa vaig coincidir amb un noi que també coneixia del Camerun i que va ser qui em va ajudar a començar integrar-me a la ciutat i em va portar a viure a casa seva. Això va ser el juny del 2008, una època difícil perquè es vivia una crisi econòmica i, com que havia de seguir endavant i trobar una feina, vaig fer alguns cursos i tallers de cuina a Càritas. Quatre anys després, al 2012, vaig aconseguir els papers per viure legalment a Espanya.
 

Tinc el nivell B2 de català. El vaig aprendre perquè vaig fer de voluntari a les Germanetes dels Pobres durant tres anys i als cursos del Centre de Normalització Lingüística Montserrat. No tinc pensat tornar al meu país perquè vaig tenir una integració molt ràpida a la ciutat i no he patit problemes de racisme. Per la meva feina tinc contacte amb moltes persones perquè fa gairebé nou anys que treballo com a professor d'anglès a l'acadèmia Kids&Us i també faig classes particulars de tots els nivells. Les que tenen més demanda són les de preparació pel First Certificate, l'Advance o el Proficency. Dels costums i tradicions catalanes em va sorprendre positivament els geganters i els castellers perquè no els havia vist mai. Dins de l'àmbit local, m'agrada molt la Festa de la Llum i la bona situació geogràfica que té la ciutat perquè en una hora pots anar tant a la platja com a la muntanya. I el que no m'agrada tant és el temps perquè a l'hivern fa molt fred i a l'estiu molta calor. Pel que fa al menjar m'encanta la crema, els torrons i la paella.
 
Del meu país trobo a faltar la família i els amics, tot i que actualment estic fent els tràmits perquè la meva dona pugui venir a viure a Manresa. Pel que fa al menjar no tinc cap problema perquè a Barcelona hi ha botigues que venen aliments del Camerun, on un dels plats típics és el ndole, basat en verdures, plàtans fregits i gambes. Des d'aquí vull fer un agraïment a la família que em va acollir, perquè fa deu anys que els conec i hem mantingut sempre el contacte i hem fet moltes activitats junts; com per exemple, anar a les manifestacions de la Diada per aconseguir la independència de Catalunya. Comparteixo aquests ideals perquè és la mateixa lluita que tenim al Camerun i m’hi sento identificat.



Participació