​Fem passar gana al monstre

per Marta Jorge, 17 de març de 2023 a les 07:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de març de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La informació falsa existeix segurament des de temps immemorials, però mai havia estat tan en auge com avui. Les notícies falses, també conegudes com a fake news, són informacions creades amb la intenció premeditada d’enganyar per obtenir un benefici econòmic o per promocionar o desacreditar una causa i/o algú. Les estratègies per dur a terme l’engany són diverses. De vegades, n’hi ha prou amb deixar fora informació rellevant. En d’altres, directament, es descontextualitza i, tot sovint, l’autor tendeix a interpretar-la d’una manera inadequada. Que els periodistes juguen un paper clau a l’hora de combatre la desinformació és difícilment qüestionable. Necessitem professionals molt preparats, sobretot perquè els fabricants de fake news se les saben totes i cada cop imiten millor les notícies per confondre els lectors.
 

Ara bé, no podem oblidar el ciutadà corrent. Perquè també és responsable de la desinformació de manera més o menys inconscient. Hi ha persones que fan circular notícies enganyoses per diferents raons, fins i tot sent conscients que és possible que la informació no sigui certa. Ho fan per diverses raons. En primer lloc, tendim a compartir informació que reforça les nostres creences, donant credibilitat a fonts alineades amb els punts de vista propis. Malauradament, aquesta situació s’amplifica a les xarxes socials. En virtut dels seus maleïts algoritmes i de les nostres pròpies preferències, estem exposats a la informació que volem llegir. De fet, els experts consideren que a les xarxes es produeix l’anomenat efecte de la «cambra d’eco»: estar contínuament exposats a la informació que ens resulta més agradable rebre augmenta la probabilitat que ens la creiem, independentment de la veracitat. I les notícies falses juguen clarament amb les emocions. De fet, els fabricants de fake news creen notícies enganyoses amb continguts d'un impacte emocional potent perquè siguin compartides ràpidament, eliminant el nostre esperit crític. I independentment de la seva autenticitat, per a alguns rebre likes i comentaris els suposa una gratificació social que pot esdevenir addictiva i fer que la flama de la desinformació no s’apagui mai. Davant dels perills de les notícies falses, és responsabilitat de tots evitar amplificar missatges plens d’inexactituds i imprecisions creats amb la intenció d’enganyar. L’exercici d’aturar-nos abans de compartir i reenviar tot allò que ens arriba al mòbil és un petit pas més necessari per fer passar gana al famolenc monstre de la desinformació.
Arxivat a:
Opinió



Participació