PROPOSTES

Les propostes culturals de març 2023

Recomanacions musicals, artístiques i cinematogràfiques per estimular els sentis.

Jo Jet i Maria Ribot | Foto: Elisabet Mateu i Ignasi Àvila
per Maria Camp, Laura Vidal i Marc Vilanova, 9 de març de 2023 a les 10:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

MÚSICA

Propostes de casa i amb caliu

Marc Vilanova
 

Comencem amb la programació del Kursaal, que aposta per obrir els seus espais a artistes de la ciutat. Destaquem la visita de Jo Jet i Maria Ribot, que comencen a rodar el seu darrer treball Febrer//Agost, un àlbum ple de les sonoritats més contemporànies (divendres, 24 de març, 20 h). Per altra banda, us recomanem el concert que els manresans Falcon & Firkin faran a la sala petita del teatre, per presentar el disc Brisa de mar, amb un major pes dels instruments acústics (dijous, 30 de març, 19 h). Canviant d'espai, la Sala Stroika rep la banda de hip hop Lágrimas de Sangre. El grup, format originalment per components del Masnou i de Barcelona, atresoren una dècada de trajectòria marcada per uns directes molt contundents i porten a Manresa el seu quart disc, Armónico Desorden, del qual han fet multitud de presentacions en directe (dissabte, 18 de març, 21 h). I finalment recomanem el Cicle Tribut, organitzat des de l'espai Voilà, en el marc del qual podrem sentir versionar artistes nacionals i internacionals com Fito y Fitipaldis, La Oreja de Van Gogh, El Canto del Loco, Joaquín Sabina, Bruce Springsteen o Elvis Presley.
 

ART

‘Synomones’ 

Maria Camp

El nom de Synomone fa referència a un compost químic que emeten els organismes per comunicar-se amb altres espècies, i del qual es beneficien tant l'emissor com el receptor. A partir d'aquesta idea, l'artista Yolanda Uriz ens presenta tres obres que ens conviden a un viatge immersiu entre fragàncies i sons per mostrar-nos models de relació amb l'entorn basats en l'escolta i la cooperació, en l'empatia cap a l'entorn i allò que l'habita. Uriz, nascuda a Pamplona el 1982, enfoca el seu treball a la creació d'experiències immersives en les quals explora com percebem els fenòmens des d'un punt de vista persona i de manera abstracta. La proposta que ara presenta forma part del projecte expositiu Contemporanis de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central, i es podrà veure a la Sala Plana de l'Om del 7 al 26 de març.
 
 

CINEMA

‘Ellas hablan’ 

Laura Vidal

 
Sarah Polley, actriu que molts recordaran de l’emotiva Mi vida sin mi, d’Isabel Coixet, ja fa alguns anys que ha passat a l’altra banda de la càmera i presenta ara el seu últim film. Es tracta d’Ellas hablan, adaptació d’una novel·la de Miriam Toews que no pot deixar ningú indiferent. En una colònia religiosa aïllada al mig del no res, fa anys que les dones són drogades i violades a les nits pels propis homes de la comunitat, sota la creença que el culpable de tots aquests actes és el mateix Satanàs, que les castiga pels seus pecats. Però aprofitant que els homes han sortit, avui el silenci s’ha acabat. Les dones han dit prou i es reuneixen per pensar, per parlar i per decidir: perdonar, lluitar o fugir, aquesta és la qüestió. Amb una posada en escena molt teatral i una mirada gairebé en blanc i negre, la pel·lícula va desgranant pensaments, opinions i emocions a contrarellotge, la decisió ha d’estar presa quan els homes tornin, i ho fa amb un repartiment de luxe encapçalat per Frances McDormand, Rooney Mara i Claire Foy. Una pel·lícula necessària, que ens ha de fer reflexionar, perquè tristament encara és a l’ordre del dia que les dones hem de parlar i decidir: perdonar, lluitar o fugir.
 



Participació