INNOVACIÓ I TECNOLOGIA

Una hipèrbola de revolució a Manresa!

El 20 de febrer de l'any 1978 la nostra Demarcació de Manresa del Col·legi de Perits i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya va fer donació a la ciutat d'un primer monument dedicat al Bages, que va presidir la plaça Bages fins al desembre del 2005. En aquesta data la plaça es va urbanitzar i la illeta on s'erigia l'escultura requeria ser desplaçada i per tant calia desmantellar tot el monument, que lluïa alt i esvelt imitant una hipèrbole de revolució.

per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central, 7 de març de 2023 a les 11:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nostre col·legi professional no va dubtar a oferir-se de nou per reconstruir el monument i adaptar-lo als nous temps. Per això es va signar un acord amb l'Ajuntament de Manresa, representat pel batlle Jordi Valls, i es va encarregar el disseny a l’artista manresà Jaume Soldevila. Les antigues barres d'acer inoxidable van ser recuperades en una nova hipèrbola més oberta i més moderna. De la base de la hipèrbola neix l'aigua, que és i ha estat font d'energia, progrés i riquesa per la nostra comarca. L'aigua es conduïda per un canal que recorda la nostra Séquia i que travessa un espai verd i boscós que representa el Pla de Bages i finalment cau en un estany que simbolitza la reserva de la nostra riquesa hidràulica. Fixeu-vos-hi!
 

Un bloc de pedra de Montserrat simbolitza la nostra muntanya sagrada, decorada per un impressionant mural metàl·lic que recull tot tipus de símbols tallats amb la més moderna tecnologia làser per empreses de casa nostra. Però tornem a la hipèrbola de revolució, que estem dins l'apartat de tecnologia de la revista. Aquesta està generada per la rotació d'una hipèrbola al voltant d'un dels seus dos eixos de simetria. Recordeu que una hipèrbola és una corba oberta de dues branques o, perquè s'entengui millor, dues corbes obertes enfrontades.
 
Aquest tipus d'estructura s'utilitza per exemple en torres de refrigeració per flux natural, o bé com a estructures molt altes i molt resistents estructuralment, perquè aquesta geometria pot sostenir elevades càrregues a gran alçada del terra amb relativament poc material. També segur que heu vist alguna xemeneia d'alguna central tèrmica amb aquesta forma geomètrica. I, sigui per això o no, resulta que qui utilitza també sovint aquest tipus de superfícies és el grandíssim Antoni Gaudí. Així, podem trobar hiperboloides en algunes de les columnes a l'entrada del parc Güell i en voltes i finestrals de la Sagrada Família.
 

Gaudí observa que campanes i la majoria d'instruments de vent (trompetes, trombons...) acaben en forma d’hipèrbola per difondre adequadament el so, i ell utilitzarà aquestes formes perquè aleshores també pensa que difondran bé la llum. Un geni. Així doncs, expliqueu sempre que en tingueu ocasió, tot el que envolta a la nostra hipèrbola de revolució present a la plaça Bages de Manresa, i viceversa, que és el que hi ha al mig del monument de la plaça, alt com un sant Pau!



Participació