INDRETS

Les calcàries clar de Lluna

Excepcionalment, no ens referirem a un paratge en concret ni a un indret determinat. Ens farem ressò de l’existència d’un nivell geològic peculiar, molt conegut pels muntanyencs, tot i que no tothom en coneix el qualificatiu. Es tracta d’un nivell de roques carbonatades molt freqüent al Berguedà, com les de la font del Patzí, a la Nou de Berguedà, on aquest nivell geològic ha condicionat la formació del paisatge.

per Josep M. Mata-Perelló I Josep Girabal i Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 22 de febrer de 2023 a les 11:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Són les roques carbonatades conegudes amb el nom de calcàries clar de Lluna, un qualificatiu ben merescut i alhora força poètic. Es tracta d’unes roques calcàries molt blanquinoses, extremadament albines, d’aquí el seu nom. A més a més del seu color blanc, destaquen als indrets on es troben, en estar sedimentades entre nivells tous, de gresos i argiles de tonalitats rogenques i grisenques; per la qual cosa destaquen on es trobin. A més, per la seva blancor, reflecteixen molt bé la llum de la nit i es fan sovint força resplendents.
 

Es tracta de calcàries situades al trànsit del Mesozoic (dels nivells alts del Cretàcic) al Cenozoic (als nivells baixos del Paleocè). És a dir, es sedimenten coincidint amb el moment de l’extinció dels dinosaures. Tenen molt aproximadament entre uns 55 i 75 milions d’anys. El seu nom procedeix dels afloraments similars que hi ha a Occitània, on es coneix aquestes calcàries amb el nom de claire de Lune. Per d’altra banda, es troben al bell mig de les conques de carbó del Garumnià, com al Berguedà, on destaquen sempre, en funció de la seva litologia i per trobar-se entre capes mes toves.  Alhora, generalment es troben en indrets força replegats, circumstància que contribueix a la seva observació. Especialment, si es troben fracturades, com passa pels voltants de la Nou de Berguedà, Malanyeu, Castell de l’Areny o Catllaràs. Cal destacar els afloraments situats a les Agudes, al peu del Sobrepuny, per sobre de la Nou de Berguedà (que ja vam comentar en un número anterior del Pou), però ara ens fixem en les de la Font de Cal Patzí. Aquí, aquestes calcàries es troben plegades i inclinades. Alhora es troben fracturades, formant diversos blocs, els quals es troben esbiaixats en relació als materials que formen el cim del Sobrepuny.

Nom del paratge: La font de Cal Patzí.
Situació: Terme municipal de la Nou de Berguedà, Catalunya Central, a uns 0,5 km cap a l'ENE del poble.
Situació geològica: Aflorament de materials carbonatats mesozoics, del Cretàcic, situats al Sistema Pirinenc.

Procedència del nom: Fa referència a un naixement d’aigua, relacionat amb uns saltants, sobre nivells de calcàries clar de Lluna. Aquest indret és a tocar de Cal Patzí, sota del torrent del mateix nom.
Importància geològica: Element molt interessant de la geologia pirinenca de la Catalunya Central.
Materials geològics: Aquestes calcàries es situen al trànsit del Mesozoic al Cenozoic i tenen una antiguitat d’uns 55–75 milions d’anys. Per d’altra banda, es situen dintre de la Conca Lignitífera del Berguedà. Aquí, afloren les calcàries, intercalades amb nivells de calcolutites i de gresos de tonalitats grisenques (les  més antigues) i de tonalitats rogenques (les més modernes).
Edat de formació:  Pel que fa a la inclinació dels estrats, cal situar-la al Plegament Alpí.
Curiositats: Molt a prop de l’indret, hi ha les restes d’una antiga explotació de lignits, de la conca abans esmentada.
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS
També hauries de llegir
Fa 258 setmanes

Les Agudes de la Nou de Berguedà




Participació