​Mesures que cal prendre quan comprem un dècim de la loteria nacional

per Isabel Roca, 23 de gener de 2023 a les 19:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La compra d’un o més dècims de la Loteria Nacional ens pot portar una sèrie de problemes si el perdem o bé surt premiat i en comprar el número es va repartir entre diverses persones o es compra online, entre altres situacions que es poden presentar. A tots ens venen a la memòria algunes noticies en què s’han produït situacions on el perjudicat ha decidit iniciar accions legals per resoldre determinats problemes a l’hora de justificar que és el possessor d’un o més dècims, per exemple. Vegem com hem d’actuar en determinats supòsits:
 

El dècim es comparteix amb més persones

 

El dipositari del número de loteria l’ha de fotocopiar i entregar-ne tantes fotocòpies com persones  participen d’aquest mateix numero. També a cadascun dels participants els ha de lliurar  una còpia signada pel dipositari on consti el nom i cognoms i el seu DNI, indicant també el nom, cognoms i DNI de la persona participant que juga el numero de loteria i fent constar expressament la quantitat d’euros que hi juga i  la numeració del dècim. També es vàlid per a aquests casos en comptes de fer-ho en paper, enviar una foto  del dècim per correu electrònic o whatsapp, ja que serveix igualment de prova, sempre i quan constin totes les dades del dipositari i dels participants a què ens hem referit, i també la foto del número de loteria que si juga.
 

Compra del número de loteria online

 
Primer de tot ens hem d’assabentar bé que la compra es fa en una pàgina oficial d’una administració de loteria autoritzada. També es pot adquirir directament en el web de Loterias y Apuestas del Estado; en aquest últim cas s’ha d’escollir un punt de venda associat, que pot ser qualsevol de les administracions de loteria que existeixen. En comprar el número de loteria es rep un comprovant electrònic que té la mateixa validesa legal que el dècim en paper.
 

Què passa si el dècim es perd o és objecte d’un robatori?

 

S’ha de denunciar al més aviat possible als Mossos d’Esquadra.
 

Com es cobra l’import si el dècim surt premiat?

 
Per un premi inferior a 2.000 euros es pot fer en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loterias y Apuestas del Estado i cobrar-ho en efectiu, si es va comprar el dècim de forma presencial. Si és igual o superior   a 2.000 euros, el premiat es presenta amb el dècim i s’identifica amb el seu DNI i allà l’informaran de les entitats bancàries on pot cobrar el premi, o bé consultar-ho directament a la web de Loterías y Apuestas del Estado on surt el llistat de les entitats col·laboradores. Això no obstant, indiquem en aquest article quines són: Abarca Corporación Bancaria, Banco de Sabadell, Bankia, BBVA, CaixaBank, Cajamar, Caja Sur BBK, Bancaja Banco, Kutxabank i Unicaja Banco. En qualsevol d’aquestes entitats el pagament es fa o bé per xec o per transferència bancària al compte del titular, sense que es pugui cobrar cap comissió per la tramitació. Si s’ha comprat per internet el número, l’import que ha sortit premiat s’ingressa de manera automàtica en el compte de l’usuari, el qual posteriorment ho pot transferir a un altre compte bancari si així ho desitja, sempre i quan el premi sigui inferior a 2.000 euros. A partir de 2.000 euros, l’import premiat s’ha de cobrar en una de les entitats bancàries col·laboradores a què ja ens hem referit abans, facilitant el número de compte bancari i el DNI, que és obligatori sempre en tots els casos.
 
Finalment farem referència a la novetat d’aquest any, que és el cobrament per Bizum. Només s’hi poden cobrar els premis inferiors a 2.000 euros i el primer que hem de fer es escanejar el QRBizum a través de l’app del nostre banc per identificar-nos com a usuaris en l’establiment de loteria. La validesa d’aquest codi és només de quinze minuts. Després de presentar-ho a l’Administració de Loteria, aquesta s’encarrega d’escanejar el codi i procedeix al pagament directament dipositant-lo en el nostre compte bancari. Ens enviaran posteriorment  un missatge de confirmació de l’ingrés via SMS al nostre mòbil.
Arxivat a:
OpinióParticipació