EDITORIAL D'EL CUL DEL POU

​Els mosaics de la vergonya

Il·lustració: Isaac Bosch
per El Pou, 11 de gener de 2023 a les 12:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Marko Ivan Rupnik, l’artista que ha participat en l’any ignasià amb els mosaics de les capelles de la Cova, és un artista tocat per la vareta de Déu. Ell mateix s’autoanomena el Miquel Àngel del segle XII, modèstia a part. Un artista preuat amb obra al Vaticà, Austràlia, Fátima o La Almudena, a Madrid. I, és clar, a Manresa, provincians com som i jesuïtes com els que més en pro de la benedicció papal, el vam rebre amb els braços oberts. Però, a banda de dons celestials, el problema de l’eslovè, com el de moltes altres sotanes, és la seva altra vareta. La que té una part d’Ivan (el seu segon nom)... d’Ivan el terrible. Recentment, la premsa italiana va revelar que se l’acusa d'abusos sexuals, de poder i espirituals sobre nou monges de la comunitat de Loiola de Ljubljana, en la dècada dels noranta.

Tot i matisar –per dir-ho així– que «no hi havia menors implicats», les evidències són tan clares que la Companyia de Jesús hi ha donat crèdit en un comunicat. I, és clar, per molt artista del Renaixement que sigui, els seus pecats no tenen perdó de (cap) Déu. No obstant això, no hi ha condemna perquè, en haver passat més de tres dècades, els fets han prescrit. Davant d’aquesta impunitat, a molts els venen ganes d’arrencar fins a l’últim boci dels mosaics... Però això no passarà perquè la butlla per als pederastes i els depredadors sexuals a les institucions religioses, malauradament, continua sent misericordiosa. Ja podria ser que la tolerància zero que va dictaminar el papa Francesc amb els abusos li hagi reduït del tot les ganes de trepitjar la nostra ciutat. Per vergonya seva i, de retruc, d’una àmplia majoria dels manresans catòlics (o no).



Participació