PATRIMONI CIUTADÀ

​Edifici de ‘Las Vegas’

Al centre de la ciutat, al final del carrer del Born i davant de la plaça Fius i Palà, hi ha un parell d’edificis força vistosos d’estil neoclàssic, com aquest de fa un segle, acabat el 1917, segons el cadastre.

per Lluís Virós, 4 de gener de 2023 a les 08:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí


En aquesta zona s’han substituït cases més antigues fetes entre els segles XVII i XIX per altres de burgeses en forma de casa de veïns. El carrer Nou i el del Born, a més, han fet d’enllaç entre l’antic centre urbà dins del recinte murallat i el nou centre burgès conformat a partir del passeig de Pere III i el carrer Guimerà. Avui dia, aquests carrers encara són el centre comercial de la ciutat.

 
Es tracta d’un edifici entre mitgeres relativament estret, de planta baixa, entresol i quatre plantes pis, acabat amb un terrat, al qual s’accedeix per una setena planta, que ocupa només una part de la parcel·la. La façana es divideix en dos eixos verticals, un de més ample sobre el local comercial i un altre més estret sobre la porta d’accés. Aquests sectors es diferencien per la mida dels balcons: al primer pis d’habitatges hi ha una tribuna a l’esquerre i un balcó petit a la dreta; al segon, un balcó corregut però més ample a l’esquerre, al tercer dos balcons de mida diferent i, en canvi, en el quart hi ha un balcó corregut de la mateixa mida amb barana de balustres, quan a la resta de l’edifici són de ferro. La planta baixa i l’entresol comercials es diferencien clarament de la resta de la façana i queden integrades entre elles per unes grans obertures emmarcades per pilastres amb capitells decorats. Aquests capitells, les boniques columnes de la tribuna, amb capitell d’inspiració coríntia i relleus al fust, la balustrada i la coronació de la façana, amb una cornisa motllurada i una barana d'obra i gelosia metàl·lica, són els elements decoratius neoclàssics.
 
El catàleg de Manresa protegeix parcialment l’edifici, en concret, la composició de la façana. Forma part del catàleg per la importància artística i tipològica, tant per la qualitat dels seus elements decoratius com pel fet que és un element arquitectònic característic d’aquesta zona, que afavoreix l'encaix amb l'espai urbà del nucli antic. Des de 1956, la casa s’ha fet popular perquè a la planta baixa i l’entresol hi ha el restaurant Las Vegas, al qual s’accedeix també pel carrer Nou. Cal remarcar la cura en la decoració externa del restaurant per tal d’integrar-se en l’estètica de l’edifici sense espatllar ni amagar els elements de la façana.



Participació