PROPOSTES

Les propostes culturals de desembre 2022

Acabem l'emblemàtic 2022 amb concerts, teatre i una exposició sobre iconografia espiritual ignasiana.

per Maria Camp, Joan Morros i Marc Vilanova, 9 de desembre de 2022 a les 10:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


MÚSICA


Desembre càlid i mogut

Marc Vilanova
 
De la sala Stroika volem destacar l'espectacle familiar d'Ambauka, De cap per avall, una proposta animada i sobretot participativa per a petits i grans, que inclou nous èxits del disc homònim De cap per avall i altres èxits d'anteriors treballs com La llegenda de Sant Jordi (diumenge, 18 de desembre, 12 h). Del Teatre Kursaal, us convidem a fer un tast de bona música de proximitat amb el concert que el pianista i compositor manresà Jofre Fité farà per presentar el seu primer treball Dotze.Dotze, una proposta marcada per l'eclecticisme, però amb el fil conductor de la reflexió sobre el pas del temps (divendres, 9 de desembre, 20 h). I sense deixar el teatre manresà i per a tots els amants del gòspel, tenim la visita de The Black Heritage Choir, directament des de l'estat de Mississippí (diumenge, 11 de desembre, 18h). I per finalitzar la tria, dues propostes de l'espai musical Voilà! La primera, la visita del duo format per Lluís Coloma al piano i Kid Carlos a la guitarra, amb un repertori sorprenent ple de ritme i molt de blues (dijous, 15 de desembre, 21 h). I la segona, i com marca la tradició, Dani Flaco torna a Voilà! per Sant Esteve per fer un repàs dels millors temes de la seva discografia (dilluns, 26 de desembre, 21 h).
 

TEATRE

‘Monopoli’, teatre juganer

Joan Morros


Amb el muntatge Monopoli de Mar Monegal es tanca la programació teatral de l'any 2022. I ho fa amb una petita perla a la sala petita del Kursaal interpretada per l'Eduard Buch (Pol) i la Sara Espígul (Montse). Una parella que, com moltes, es troba amb la difícil situació de buscar pis, ja que els propietaris del pis on viuen actualment han decidit posar-lo a la venda. Un espectacle vibrant, que interpel·la directament el públic, una patida divertida i demolidora que reflexiona sobre els límits de la llibertat i com el capitalisme modifica les relacions humanes. Una comèdia dramàtica sobre el capitalisme.
 
 

ART

Matèria d’exercici

Maria Camp
 
Emmarcada dins el programa Manresa 2022 Transforma podem veure, fins al 15 de gener, al Casino, l’exposició Matèria d’exercici, una mostra que desplega un conjunt d’aproximacions als Exercicis Espirituals i el pensament d’Ignasi de Loiola a través de l’art contemporani, amb una aproximació actualitzada i alhora crítica a aspectes del llegat del sant. Prenent com a referència la qüestió d’exercici, les propostes artístiques s’endinsen en la reflexió entorn d’aspectes del sant relacionats amb la mística popular, la propaganda política i religiosa i la cultura visual, i a episodis controvertits de la història de la Companyia de Jesús o bé personatges com l’artista Joseph Beuys. Estevenen una aproximació materialista i performativa a aspectes de l’herència ignasiana que concerneixen sobretot a l’espiritualitat, l’art, el coneixement, la identitat i el poder, amb obres d’Oriol Vilanova, Oier Etxebarria, Rubèn Verdú, Patricia Dauder, Bendita Gloria, Josefa Tolrà i Antoni Ricart, sota el comissariat d’Oriol Fontdevila.
 Participació