D'AQUÍ I D'ALLÀ

Vitória Régia: «La primera feina la vaig tenir al Garden d’Ampans. M’agradaria tornar-hi»

Vitória Régia da Silva. Fortaleza (Brasil)

Vitória Régia da Silva treballant al Garden d’Ampans
per Vitória Régia da Silva, 30 de novembre de 2022 a les 10:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El meu nom és Vitória Régia da Silva, tinc 48 anys i vaig néixer a Fortaleza, una ciutat del nord-est del Brasil, capital de l'estat del Ceará. Vaig venir de visita a Manresa amb la meva germana, fa vuit anys. Ella ja havia viscut aquí i de seguida em va agradar la ciutat. M’hi vaig quedar jo sola perquè la meva germana va tornar al Brasil. Aquí vaig conèixer molta gent, però els primers mesos van ser complicats; sense papers, sense feina... Sense papers no es pot fer res!
 

A Fortaleza treballava en atenció al client. La primera feina que vaig tenir a Manresa va ser al Garden d’Ampans. Després hi vaig continuar un temps en feines de neteja. Hi vaig treballar un any i m’agradaria tornar-hi. Ara començaré a treballar en un restaurant d’hamburgueses, prop del Carrefour, però mentrestant he fet dos cursos de català al Centre de Normalització Lingüística Montserrat i el vaig aprenent. També vaig fer un curs de jardineria. Vull agrair l’ajuda que he rebut de Càritas i d’Ampans, també de Creu Roja, que em va donar suport psicològic, i de la Comunitat de Sant Egidi, que m’estan ensenyant català i castellà. Càritas em va obrir les portes i els estic molt agraïda.
 
Visc sola, sense parella ni fills, només estudio i treballo. Tinc una germana a França, prop de Lió, i de vegades hi vaig, i també a París, on viu la meva neboda. Al Brasil hi podré tornar quan tingui la doble nacionalitat, perquè el meu objectiu és tenir la nacionalitat espanyola i ja em falta poc! Fa vuit anys que no hi he tornat, a casa meva. Compto que em queda un any i mig per poder-hi anar. Però el meu cor és mig brasiler, mig català. Estic contenta d’haver conegut persones meravelloses i vull viure aquí. Estimo Catalunya i Manresa, i m’hi vull quedar a viure. Hi he trobat pau i tranquil·litat. De la ciutat m’agrada tot, a la Seu hi vaig sovint a encendre una espelma i a parlar amb Déu. Dels costums d’aquí, m’agrada que es fan moltes festes, la festa major, el castell de focs... El menjar també m’agrada molt, la paella és el millor menjar de tots! I també m’agrada la cultura catalana. No segueixo gaire la política del meu país. El Brasil és molt bonic, però allà és difícil progressar. Per treballar i tenir oportunitats és millor aquí. Ara és casa meva!



Participació