PROPOSTES

Les propostes culturals de novembre 2022

Les recomanacions musicals, cinematogràfiques i artístiques d'aquest mes.

Obeses
per Maria Camp, Jordi Casas i Marc Vilanova, 4 de novembre de 2022 a les 11:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

MÚSICA

Temps de clàssics en català

Marc Vilanova
 

Aquest mes centrarem la tria musical en la programació del teatre Kursaal, i més concretament en el concert d'uns clàssics i diríem que supervivents de l'escena pop-rock de Catalunya, com són els Pets. El trio de Constantí torna a la capital de Bages amb un nou disc sota el braç, 1963, amb una aposta sonora per l'optimisme adult, de cançons curtes i directes (dissabte, 5 de novembre, 20 h). Per altra banda i per rejovenir un xic la tria d'aquest més, celebrem la nova visita dels osonencs Obeses per presentar el seu últim llarga durada L'ai al cor, després d'un any i mig apartats dels escenaris. La banda liderada per l'hiperactiu Arnau Tordera apostarà pel seu estic eclèctic, progressiu i virtuós habitual, amanint-lo amb exploració de noves formes expressives, noves estètiques i nous conceptes (divendres, 11 de novembre, 20 h). I per acabar  destacarem la visita de Marc Parrot, el polifacètic artista, que ens presentarà el seu últim treball discogràfic en català Els fets i l'atzar, on conjuga la lírica i la profunditat de les lletres amb l'experimentació sonora (dijous, 17 de novembre, 19 h).
 

CINEMA

Nous independents

Jordi Casas
 
Cineclub Manresa i el col·lectiu Long Live, dedicat a la producció de vídeos al marge de la indústria, uneixen esforços per oferir sessions de caràcter mensual recuperant nous clàssics del cinema independent que puguin atreure un públic jove. El primer títol d'aquest nou cicle serà Mallrats (1995), segon llargmetratge dirigit per Kevin Smith després de Clerks, del qual és una preqüela. És la història de dos amics que maten el temps en un centre comercial després que els hagin abandonat les seves nòvies, amb diàlegs hilarants. Kevin Smith va crear el seu propi univers de personatges que ha anat expandint en la seva filmografia, amb actors recurrents com Jason Lee, Ben Affleck i Joey Lauren Adams. El mateix Smith es reserva el personatge de Bob el Silenciós, que aporta les reflexions més lúcides, i amb el seu amic Jay reapareix en diversos films. A més, Mallrats compta amb l'aparició estel·lar d'Stan Lee, el gran creador de superherois de Marvel. Aquest cicle s’estrenarà el dijous 24 de novembre, a les 19 h, a l'Espai Plana de l'Om.

 
 

ART

Paisatges urbans

Maria Camp
 
L’art urbà, entès com una manera d’apropar l’art a la vida quotidiana, ha cridat sempre l’atenció a la jove artista manresana Sara Villarta Rodó. Ara, amb el seu projecte Paisatges urbans, proposa traslladar dins d’una sala d’exposicions aquest art que trobem als murs de la ciutat i alhora transformar-los en paisatges imaginaris. I ho aconsegueix incloent a les parets petites figures humanes que hi circulen i interactuen. Per a l’artista, la ciutat és un espai que es configura a través de les accions i interaccions dels que l’habiten, que van  deixant empremta de les preocupacions i sentiments, i per això ens convida, tant a la sala d’exposicions com a fora, a buscar paisatges imaginaris a les parets de la ciutat. I ens convida, també, a reflexionar sobre com observem l’entorn quotidià. La mostra es podrà visitar fins al 27 de novembre a l’Espai Plana de l’Om i és la darrera exposició d’aquest any del cicle Contemporanis, que organitza la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, dedicat a artistes emergents del nostre territori.
 Participació