Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TEATRE
‘L'oreneta’, una obra que fa pensar
Joan Morros
Si amb
El sopar dels idiotes, la primera obra del Toc de Teatre del Kursaal, ens vam fer un tip de riure, amb la segona,
L'oreneta, ens farem un tip d'emocionar-nos i potser de plorar. Una trobada, aparentment fortuïta, d'un noi que vol assajar una cançó amb una professora de cant és la trama que transcorre al llarg de noranta minuts. Emma Vilarasau i Dafnis Balduz són els dos protagonistes d'aquest muntatge, que és un clam contra la intolerància. L'obra, que ha estat traduïda i representada en diferents països, acaba de rebre els Premis a la Millor obra teatral i a la Millor autoria. Teatre que fa pensar, dirigit pel calafí Josep M. Mestres i que podrem veure al Kursaal els dies 22 i 23 d'octubre.
ART
Natura viva
Maria Camp
Aquest mes us proposem un projecte artístic que té lloc a Manresa i a altres ciutats simultàniament:
Natura viva. Musa i mímesi, una producció de la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals comissariat per Carolina Grau, que connecta 10 ciutats amb 10 artistes per convidar-los a explorar la geografia local i reivindicar el valor de la natura com a font d’inspiració i espai de diàleg a partir de la recerca i coneixement del territori. A Manresa hi trobarem l’artista Júlia Mariscal amb una instal·lació i una performance inspirades en la gravetat i la levitat, dues forces oposades presents en el món vegetal que tendeix a elevar-se cap al cel i alhora s’enfonsa arrelant a terra. Una instal·lació que combina dibuixos i escultura, que serà l’escenari de la performance el 5 de novembre. i en la qual juga amb la importància dels materials com l’aigua, la llet, les cendres i el tronc cremat com a símbols i aposta pel seu caràcter inestable i dúctil per transformar-los. La resta d’artistes i ciutats que formen part del projecte i que es podran visitar durant la tardor són Noela Covelo a Tortosa, Toni Crabb a Vilanova i la Geltrú, Martin Llavaneras a Reus, Anna Malagrida a Olot, Eulàlia Rovira a Girona, Miranda Pastor a Olot, Àngels Ribé a Mataró, Rosa Tharrats a Sant Cugat del Vallès i Pep Vidal a Figueres.
CINEMA
‘Un año, una noche’
Laura Vidal
París de nit, 13 de novembre de 2015. Dues figures caminen sense rumb en una seqüència entre màgica i inquietant. Surt el sol, ells es lleven i sembla un dia normal però no, la seva vida ja no tornarà a ser la mateixa. Estrenada al Festival de Berlín i arribada a Manresa de la mà del Festival Clam i del seu director, el català Isaki Lacuesta, ens explica la història de Céline i Ramón, unes de les moltes persones a qui una nit de concert a la Sala Bataclan de la ciutat de la llum els va canviar la vida. Per què nosaltres? Per què aquí? En un interessant exercici que fuig de la morbositat i el sensacionalisme, i desdibuixant la línia temporal dels fets, la pel·lícula ens trasllada endavant i endarrere en la vida de la parella mentre es fan aquestes i moltes altres preguntes. Som supervivents? Com podem viure a partir d’ara? Céline ho té clar: aquí no ha passat res, som més forts que l’horror i seguim endavant. Ramón en canvi no, la por d'oblidar el que ha succeït i les ganes d’entendre el perquè el torturen fins que, inevitablement, es filtren en la convivència de la relació. Ni és un documental sobre terrorisme ni tampoc un relat moralitzant, senzillament o complicadament, es tracta d’un viatge dur per les emocions i els sentiments del trauma i com, cadascú a la seva manera, ens enfrontem a la vida després del desastre.