INNOVACIÓ I TECNOLOGIA

​Big Data, quan la informació és poder

L’anàlisi d’un gran volum de dades, que ultrapassa la capacitat dels sistemes informàtics habituals, permet optimitzar la qualitat de la producció i l’estalvi d’energia. El Big Data és essencial per a una de les premisses troncals de la indústria 4.0: la presa de decisions en temps real i immediat. Recordem que quan ens referim a la industria 4.0 volem fer referència a totes les noves tecnologies aplicables que ens estan canviant el model tradicional de la nostra empresa: robòtica, internet de les coses, impressió 3D, intel·ligència artificial, simulació...

per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central, 10 d'octubre de 2022 a les 12:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'octubre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Serien Big Data totes les dades recollides pel comportament dels usuaris en una xarxa social o en una aplicació mòbil o en la navegació per internet. Així s'emprenen estratègies exitoses vinculades als gustos de cadascú i al benestar personalitzat. Un exemple que la majoria de nosaltres haurem experimentat és el de les aplicacions de GPS. Amb eines com el Google Maps o Waze, gracies a la informació compartida per milions d'usuaris en temps real, podem conèixer de primera mà si una zona estè concorreguda, si hi ha un radar, un accident o la durada exacta, sí sí, exacta, del nostre trajecte fins a arribar a la destinació.
 

Què és tècnicament?


En un món con­nectat com l’actual, cada dia naveguem en­tre grans volums de dades. Unes dades que no ser­veixen de res si no s’em­magatzemen, es classifi­quen i s’analitzen. A partir d’aquestes macrodades es genera coneixement, productes i serveis. És el que s’anomena Big Data o intel·ligència de les dades, una tecnologia que està revolucionant no només la indústria sinó també qualsevol altre àmbit de la societat, des de la política fins a la cièn­cia o l’estil de vida. Aquestes són algunes de les característiques clau que defineixen els conjunts o combinacions de conjunts de dades:
 
Volum. Es parla de vo­lums que anirien des dels 30 als 50 terabytes (un terabyte equi­val a unes 300 hores de vídeo amb imatges de qualitat) fins a varis petabytes (un petabyte equival a unes 350.000 imatges digitals).

Varietat. Les dades provenen de fonts molt diverses (navegació per internet, sensors, transac­cions...) i també tenen tipologies diverses (imatges, vídeos, textos, etc.).


Velocitat. Es generen i creixen amb molta rapidesa.

Veracitat. Són dades reals i de qualitat.

Valor. Les dades han de ser útils per a alguna cosa.

Totes aquestes característi­ques fan que les dades del Big Data siguin difícils de captu­rar, processar i gestionar amb les tecnologies convencionals. Hi ha, però, sistemes especialitzats que compleixen aquesta funció.

 

Big Data i la indústria 4.0

 
La digitalització dels processos pro­ductius permetrà a les empreses disposar d’una gran quantitat de da­des. Aquests són alguns dels canvis que ja són possibles gràcies a l’apli­cació del Big Data a la indústria:
 
  1. Processos de producció més flexibles i adaptats a la demanda real del mercat.
  2. Tracte individualitzat al client, amb la possibilitat de crear nous productes i serveis.
  3. Cicles més curts i rendibles de disseny, fabricació i venda.
  4. Sèries de producció curtes, ràpides i eficaces.
  5. Recollida i integració d’infor­mació des de múltiples canals, des de les eines de gestió convencio­nals fins a totes aquelles relaciona­des amb l’internet de les coses.
  6. Millora en la presa de deci­sions, amb possibilitat de decidir en temps real i d’una manera més ràpida i segura. 

Es diu que el Big Data sovint dona respostes a preguntes que les empreses ni tan sols sabien que tenien. En el cas de la indústria, no només permet analitzar dades relacio­nades amb el consum de produc­tes, sinó també amb tot el procés productiu. Això serà especialment rellevant a mesura que les fàbriques es digitalitzin i les empreses puguin recopilar i disposar en temps real de totes aquestes dades.
 



Participació