PATRIMONI CIUTADÀ

​Antiga seu de Ràdio Manresa

Una de les places més populars de la ciutat és la Plana de l’Om i, al mig del costat nord, hi destaca aquest edifici construït el 1890 –segons el cadastre– en estil neoclàssic acadèmic. Respon al model de casa de veïns propi de l'arquitectura burgesa del segle XIX, que substitueix les antigues cases del nucli antic.

per Lluís Virós, 5 d'octubre de 2022 a les 07:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí


Es tracta d’una edifici plurifamiliar entre mitgeres de planta baixa, quatre pisos i golfes. La façana crida l’atenció per la marcada simetria de les obertures, amb una composició que respon a criteris acadèmics. Així, hi ha quatre obertures per planta que són finestres grans a la primera i balcons a la resta de pisos: un de corregut entre les quatre portes al segon, dos de correguts entre dues portes al tercer i quatre d'individuals al quart pis. Tots els balcons tenen baranes de ferro amb barres de fosa en forma de balustre propis de final del segle XIX. Els tancaments de les portes dels balcons són de persiana de llibret de fusta. A la planta baixa es trenca aquesta simetria amb dos locals comercials a banda i banda de la porta d'accés a l'escala de veïns. També cal remarcar el tractament del parament fet d'estucat en fred, que reprodueix un carreuat clàssic, molt corrent en aquest període. La resta d’elements decoratius importants de la façana són les línies d'imposta, amb motllures de línies verticals i alguns motius vegetals, i el coronament, format per una franja sota coberta amb petites obertures o respiradors entre els quals hi ha el mateix tipus de decoracions, una cornisa motllurada i una barana amb balustres de pedra. Pel costat que dona al carrer, la coberta està formada per una terrassa a dos nivells i a la zona posterior és de teulada a una vessant. Al mig hi ha una petita remunta quadrada.
 
El catàleg de Manresa protegeix parcialment l’edifici, la volumetria, la composició i els elements decoratius de la façana. Està protegit perquè és una casa burgesa de final del segle XIX que té una estètica típica del nucli històric amb una aconseguida composició de la façana. A més, la seva restauració ha millorat l’entorn urbà. Si es pogués eliminar el cablejat grapat a la façana, s’apreciarien millor els seus elements originals. Fins al principi del segle actual aquest edifici havia allotjat els estudis de Ràdio Manresa, com recorda la placa que encara hi ha a la porta principal.



Participació