Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto de família davant de l’església de Sant Carles Borromeu, a la KarlsPlatz de Viena.
Des de fa deu mesos, vivim a Viena. Els últims deu anys hem viscut entre Ginebra i Ulm (Alemanya), Ginebra i Zurich, i Zurich i Catalunya. A Suïssa hi van néixer els nostres fills, l’Iu a Ginebra i el Maiol a Zurich. Ara, la capital austríaca ens ha ofert una gran oportunitat professional per a tots dos, concretament la TU Wien, la Universitat Tècnica de Viena. Som investigadors científics, en física experimental (Marta) i química teòrica (Aleix). Després d'un doctorat i anys de recerca, ens era molt difícil establir-nos tots dos a Catalunya. Aquí se'ns ha valorat el nostre recorregut científic i se’ns ha facilitat continuar la nostra carrera professional mitjançant un programa de carrera dual (
dual carrier program). Fins i tot les places a la llar d'infants de la universitat estaven incloses en l'oferta de feina. A casa nostra, programes com aquest malauradament encara són molt lluny de ser una realitat.
El primer confinament a causa de la covid el vam passar a Suïssa, on una de les diferències principals comparat amb Manresa és que sempre vam poder sortir una estona al carrer. Aquí a Àustria són més estrictes, però només hem viscut un confinament d'unes tres setmanes abans de Nadal, un cap de setmana després que obrissin els famosos mercats de Nadal. Malgrat el que anunciaven els mitjans informatius d'arreu del món, durant aquests temps, el nostre dia a dia va ser el mateix de sempre, nosaltres anant a treballar i els nens a la llar d'infants. De la pandèmia, el que més ens va sorprendre és que la ciutat de Viena oferia test PCR gratuïts sempre que volguessis (actualment només 5 al mes) i que la polarització de la societat austríaca respecte de les vacunes era molt gran. Quan a Catalunya o a Suïssa encara no es parlava de la tercera dosi, molta gent d'aquí ja se l’havia posada. D'altra banda, una quantitat prou important de la població no es vol vacunar, i durant molt temps hi ha hagut manifestacions al centre de Viena cada cap de setmana. Ara estem
en pausa, a l'espera de com evolucionen les noves variants per veure si la llei de vacunació obligatòria s'acaba establint o no.
Entre la covid i la feina, encara ens falta poder conèixer a fons la ciutat. Tenim la sort de viure a 15 minuts a peu de la universitat, a prop del centre de la ciutat. La nostra ruta diària inclou llocs tan emblemàtics com la Schwarzenbergplatz (on hi ha el monument rus, actualment amb una enorme bandera ucraïnesa pintada a la paret de darrere), l'emblemàtic Musikverein (que acull el famós concert de Cap d'Any) o la Karlplatz (on una placa commemora el conegut compositor Vivaldi, que va morir en la pobresa i va ser enterrat en un lloc desconegut). Hem visitat el palau de Schönbrunn i el zoo, alguns dels nombrosos museus amb activitats per a nens… però, tal i com fèiem a Suïssa, els caps de setmana ens agrada allunyar-nos de la ciutat i passejar pels boscos i la muntanya.
Aleix Comas i Marta Gibert són investigadors científics i treballen a la TU Wien (Universitat Tècnica de Viena)