PROPOSTES

Les propostes culturals de setembre 2022

Les recomanacions teatrals, musicals i cinematogràfiques per començar el curs cultural.

per Jordi Casas, Rosa Clarena i Marc Vilanova, 9 de setembre de 2022 a les 11:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de setembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

TEATRE

‘Enecus’, la transformació, al Kursaal

Rosa Clarena

La transformació en el sentit més místic, la revelació que va tenir Ínigo de Loyola quan va fer estada a Manresa i que el va convertir en sant més endavant és el fonament d’Enecus, una producció musicoteatral cent per cent manresana que s’estrenarà al Kursaal el 17 i 18 de setembre; un dels plats forts de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa. Dirigida per Enric Llort, compta amb Jordi Figueras, que es posa en la pell d’Enecus (Ignasi) que, acompanyat de cinc presències, mostrarà la transformació interior del pelegrí. Unes presències que es materialitzaran en la consciència, interpretada per Natxo Tarrés; el desig, a càrrec de Marta Valero; Salva Racero representant allò aliè; la culpa, que interpretarà Lluís Barrera i, finalment,  l’enyor, representant la mare, a càrrec de Celeste Alías. I tot embolcallat per les composicions musicals que han creat els germans Lluís Coll –compositor i director musical de l’espectacle– i Miquel Coll, que s’ha fet càrrec de la musicalitat, la textura i el so. Us convidem a entrar en aquest moment de transformació, que segur que serà un mirall d’instants viscuts en algun moment o altre de la nostra vida.

 

MÚSICA

Un mes de transició 

Marc Vilanova i Orriols
 
Abans d’acollir la 25a Fira Mediterrània, que es farà del 6 al 9 d'octubre, aquest setembre volem destacar algunes propostes musicals per anar escalfant motors de cara aquest importantíssim esdeveniment per a la nostra ciutat. En primer lloc, començant per la Sala Stroika i dins el cicle de concerts KM0, tindrem la visita dels Oniria amb el seu estil eclèctic que beu de multitud d'influències diferents, acompanyats del pop delicat de Sufragio Universal (dissabte, 24 de setembre, 21:30 h.). I canviant d'espai i dirigint-nos cap al teatre Kursaal, volem posar en especial relleu l'espectacle Enecus. Basat en la vida de Sant Ignasi de Loiola i amb la composició musical dels germans Lluís i Miquel Coll, l'obra vol endinsar-se en la capacitat de transformació de les persones en un món canviant com en el que vivim, que exigeix redescobriment (dissabte, 17 de setembre, 20 h, i diumenge, 18 de setembre, 18 h). I per acabar no ens oblidem que el cicle de concerts Voilà a la Lluvià continua durant aquest mes de setembre amb l'Especial Veus i Los Guateques. 
 
 

CINEMA

Realisme màgic francès

Jordi Casas

 
Cineclub Manresa inaugura la temporada amb un dels millors films de l’any passat, Petite maman. Una nena de vuit anys, després de morir la seva àvia, ajuda els pares a buidar la casa on va créixer la seva mare. En el bosc que l'envolta coneix una altra nena de la seva edat i de seguida estableixen una preciosa amistat. Juntes construeixen una cabana al bosc i, entre jocs i confidències, desvelaran un secret fascinant. La directora Céline Sciamma, que ja va meravellar el públic de Cineclub amb el seu film anterior, Retrato de una mujer en llamas, ens ofereix una història preciosa que juga amb el realisme màgic i tracta temes com el dol i l’amistat des de la infantesa. Petite maman es podrà veure a l’Espai Plana de l’Om el diumenge 18 de setembre, a les 18:30 h. La resta del mes Cineclub tindrà presència al festival Clam, del 23 de setembre al 2 d’octubre als cinemes Bages Centre, amb una ambiciosa programació que es desvelarà properament.
 



Participació