INDRETS

​La serra de les Canals

Situat dintre del futur Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu, que aplega diversos municipis del Solsonès, Alt Urgell i Noguera, aquest territori es denominava Parc Geològic i Miner del Solsonès–Alt Urgell, però des de maig de 2022 ja es comença a conèixer amb el nom actual.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 16 d'agost de 2022 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La serra de les Canals s’estén en part pel terme municipal d’Oliana, dintre de la comarca de l’Alt Urgell i en part pels seus sectors més NE, també pel terme d’Odèn, al Solsonès. Precisament en aquests darrers indrets és on assoleix les cotes més elevades, al  Nord i al NE de la Valldan, per on hi ha el Roc del Migdia, que arriba a una alçada de 1.153 metres. La serra de les Canals és molt a prop del contacte entre dues de les tres unitats geològiques que constitueixen el nostre país: la Depressió Geològica de l’Ebre (o Conca Geològica de l’Ebre) i el Sistema Pirinenc. Tot i així, cal considerar que es troba en la primera unitat i concretament al denominat Avant-País Plegat: és a dir als indrets de la depressió plegats per l’empenta cap al Sud del Pirineu.  Efectivament, aquesta empenta ha donat lloc a l’Anticlinal d’Oliana, i la serra de les Canals queda al marge septentrional de l’Anticlinal, encavalcat en part pel Pirineu, més cap el Nord, per on hi ha les Serres Marginals i l’extrem oriental del Montsec (que aquí constitueix la serra de Turp).

Constitueix un relleu positiu, enlairat en relació al nucli de l’Anticlinal d’Oliana, en funció de la litologia dels materials geològics. Al nucli de l’anticlinal, on hi ha les poblacions d’Oliana de la Valldan, afloren materials tous, uns nivells de margues gris- blavoses de l’Eocè Mitjà (d’uns 45–48 milions d’anys), molt fàcils d’erosionar. Mentre que als flancs de l’anticlinal hi ha uns nivells més durs, detrítics, amb gresos i conglomerats, de l’Eocè Superior en trànsit cap a l’Oligocè Inferior (d’uns 35-37 milions d’anys). Aquests darrers materials, especialment els del flanc septentrional, més propers a l’encavalcament del Pirineu, es troben força enlairats i formen una llarga i espectacular muralla, que contrasta visiblement amb tota la plana d’Oliana.


Nom del paratge: Serra de les Canals.
Situació: Termes municipals d’Oliana i d’Odèn (Valldan); el primer de la comarca de l’Alt Urgell i el segon de la del Solsonès, Catalunya Central.
Situació geològica: Es localitza molt a prop del contacte entre el Sistema Pirinenc (o Pirineu), situat al Nord i la Depressió Geològica de l’Ebre (o Conca Geològica de l’Ebre) situada al Sud.
Importància geològica: El flanc septentrional de l’anticlinal ha quedat enlairat respecte dels indrets per on s’estén el nucli, per dos motius, un de caire litològic, de composició de les roques i un altre de caire estructural.

Materials geològics: Pertanyen a l’Eocè Superior, en trànsit cap a l’Oligocè Inferior. Els nivells detrítics que constitueixen aquests relleus (nivells de gresos carbonatats i de conglomerats) tenen una edat d’uns 35-37 milions d’anys.
Curiositats: La serra de les Canals té un aspecte molt semblant al d'una muralla que tanca pel Nord la depressió de la Valldan, per on s’estén el nucli de l’Anticlinal d’Oliana, on afloren nivells de margues grises i blavoses, que fan un clar contrast amb el materials detrítics de la serra de les Canals, de tonalitats més ocres.
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS



Participació