LÈXIC A LA MANRESANA

​Estar esvaït

Segons el nostre diccionari normatiu (DIEC), la paraula esvair pot significar "derrotar" completament l’enemic, envair un país, una ciutat provocant-ne la devastació («amb les armes a la mà esvaïren aquell territori»), "dissipar" («aquest vent ha esvaït la nuvolada. Esvair un dubte, una sospita. S’ha esvaït la nuvolada») i "desmaiar-se". Però també inclou com a darrera possibilitat "defallir", especialment per efecte de no haver pres aliment d’estona («fa hores que treballes i que no menges, t’esvairàs)».

per Jaume Puig, 8 d'agost de 2022 a les 09:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Molts parlants manresans fan servir l’expressió estar esvaït per explicar la sensació de tenir gana quan fa estona que no s’ha menjat res, que el diccionari Alcover Moll sí que recull: «Estic esvaït perquè encara no he dinat», i que localitza a les comarques del Solsonès, la Segarra i l’Urgell, properes al Bages. De fet, l’ús del verb esvair en aquest sentit és ben viu en el català occidental i en canvi és pràcticament desconegut en comarques com el Moianès, Osona o el Vallès, fet que ens confirma que el parlar del Bages i concretament de Manresa té algunes connexions amb les contrades més occidentals. És el cas de mots com arna (rusc), bagot –de raïm–, melic (llombrígol), molla –de pa–, moixó (ocell), patac d’aigua (pluja forta) o timó (farigola).

Podeu fer arribar les vostres aportacions al nostre correu electrònic o via Twitter, Facebook o Instagram, amb l’etiqueta #bagesisme.



Participació