PATRIMONI CIUTADÀ

​Edifici del Suís

Al sud del barri antic, a la plaça Llisach, entre els carrers de les Piques i de na Bastardes, hi ha aquest edifici d’estil neoclàssic tradicional, fet a mitjan segle XIX, el 1848, segons el cadastre. Tot i el seu estat de conservació, manté uns característics relleus a la façana que destaquen des de la plaça, en un entorn que ha millorat gràcies al tractament dels paviments.

per Lluís Virós, 29 de juny de 2022 a les 08:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc RubíÉs un edifici originàriament d'habitatges de planta baixa, tres pisos i golfes, amb la façana principal al carrer de les Piques i la secundària a la baixada de na Bastardes. Manté la tipologia tradicional dels casals del segle XVIII. El mur exterior és de carreus irregulars de pedra i havia estat arrebossat, però aquesta capa s’ha perdut. Només es conserva l’ornamentació formada per quatre franges verticals de relleus en terracota que s'alternen simètricament amb les tres alineacions d’obertures. Les franges de les puntes són sanefes formades per rostres envoltats d’un cordó mentre que les dues centrals estan dividides en dos fragments. En el superior s’hi representa àmfores, figures femenines i motius florals i geomètrics, i en l’inferior hi ha unes flors grans envoltades també de motius vegetals. La façana lateral de la baixada de na Bastardes ha perdut tot l’arrebossat, té les obertures alineades verticalment i la porta principal, decorada amb línies i amb l’any de construcció mig esborrat. Fins a final del segle passat, les dues façanes mantenien bona part de l’arrebossat i a la façana lateral també hi havia elements decoratius de terracota similars.
 
El catàleg de Manresa protegeix parcialment l’edifici, la volumetria, la composició general de les façanes, els elements ornamentals de terracota i altres elements estructurals de l'interior com les voltes catalanes. Forma part del catàleg per la seva importància artística, especialment per l’originalitat dels elements estructurals i decoratius de les façanes.
 

Des de fa uns anys, a la planta baixa hi ha el restaurant Vermell, però històricament hi havia l’antic restaurant Suizo, conegut popularment pel nom del Suís.Participació