Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa pocs dies rebíem avisos de les diferents organitzacions empresarials i autoritats competents que anéssim molt alerta i aviséssim els nostres col·legiats i associats al respecte. Els atacs són freqüents i les seves conseqüències, greus.
Què entenem per ciberseguretat? Ens referim a totes les mesures que tenen per objectiu la protecció digital de les empreses, persones i sistemes, ja siguin dispositius, aplicacions o dades, davant d’atacs digitals que puguin comprometre’n la confidencialitat, la disponibilitat o la integritat. Segons fonts de la Generalitat de Catalunya, un 40% dels ciberatacs que pateixen les empreses provoquen la interrupció de les operacions i la facturació, mentre que un 39% tenen com a conseqüència la pèrdua d’informació confidencial.
Quina és la tendència? Es diu que hi ha dos tipus d’empreses: les que han patit un ciberatac i les que encara no saben que l’han patit. En un estudi fet per CISCO, un 91% d’empreses espanyoles admetia haver patit un ciberatac el darrer any. En un 45% dels casos, això va provocar pèrdues superiors a 400.000 euros per a l’empresa. Veient l’evolució actual i l’augment de dispositius connectats a Internet, és previsible que el cibercrim augmenti en els propers anys.
Per què és important a la indústria 4.0? Perquè és, per definició, la indústria connectada: fàbriques on tota la informació és compartida, robots que treballen de manera autònoma, gestió al núvol, sistemes d’intel·ligència artificial... Els diferents elements de la cadena de producció ja no treballen de manera aïllada, sinó que ho fan connectats entre si i també a internet, fet que els posa en el punt de mira del cibercrim.
Què cal fer? Les empreses han de ser conscients del risc i detectar per on poden venir els errors de seguretat: males pràctiques, manca de protecció de les xarxes, accessos no autoritzats, etc. Els experts recomanen fermament tenir una estratègia en ciberseguretat i prendre mesures per protegir els equips, les dades confidencials i prevenir possibles atacs.
El
blockchain, una solució? Popularitzada gràcies a les criptomonedes, és una tecnologia que està cridada a revolucionar els sistemes de software actuals i que aporta nivells de seguretat molt elevats. Funciona, com el seu nom indica, a partir d’una cadena de blocs, en la qual cada bloc conté les dades d’una transacció feta en el sistema. Aquests blocs estan enllaçats, distribuïts i xifrats, i actuen com una base de dades emmagatzemant totes les transaccions que es produeixen dins del sistema. El fet de tenir un control descentralitzat i d’estar protegits contra l’alteració de les dades fa que sigui més difícil que un dispositiu fraudulent hi tingui accés i transmeti informació enganyosa.
Oportunitats de negoci? Segons ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de la Generalitat de Catalunya, al nostre país hi ha 365 empreses dedicades a desenvolupar solucions en ciberseguretat, amb activitat principalment en els àmbits de les infraestructures, les empreses i les aplicacions i serveis. A més, Catalunya compta amb vuit centres tecnològics especialitzats en ciberseguretat.