PATRIMONI CIUTADÀ

​Edifici Carretera de Cardona, 91

La carretera de Cardona és una de les dues vies de sortida més importants de la ciutat i té diversitat d’edificis amb diferents funcions, industrials, magatzems o residencials, com aquest de plurifamiliar que fa xamfrà amb el carrer de Fonollar. Es va edificar el 1927, en un llenguatge entre noucentista i neoclàssic, i destaca a la zona per la bella factura. L’edifici resol la cantonada amb xamfrà de 45 graus i està format de planta baixa, tres pisos habitables i unes golfes sota teulada.

per Lluís Virós, 3 de maig de 2022 a les 10:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La composició de façana és molt geomètrica, amb els eixos verticals marcats per les obertures, que en tots els pisos són portes de balcó amb persiana menorquina, que es repeteixen de la mateixa forma. N’hi  ha quatre a la façana de la carretera de Cardona, cinc a la del carrer de Fonollar i cinc al xamfrà, però amb les tres centrals agrupades. A la planta baixa es perd l'ordre a causa de les modificacions realitzades pels diferents locals comercials. Totes les obertures dels pisos tenen balcons amb mènsules clàssiques a les lloses i baranes de ferro, i els balcons de la primera planta i de la part central del xamfrà són correguts. La façana del xamfrà es corona amb un frontó corbat. El parament és d’arrebossat pintat i els principals elements decoratius, a més del frontó, són les cadenes de carreus simulats que hi ha a les dues cantonades del xamfrà i uns relleus amb motius vegetals que hi ha a sota del frontó. La coberta és de teulada a quatre vessants.
 

El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, concretament la volumetria i l’aspecte exterior i interior de l'edifici, per les seva importància tipològica, és a dir, per la remarcable composició, especialment visible des de la restauració que s’hi ha fet recentment, amb un bon equilibri entre les tres façanes i amb la capacitat de emfasitzar el xamfrà a partir de la modulació de les obertures i del coronament.



Participació