Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Peramola és un dels onze municipis que en formaran part. La roca es troba situada dintre del Sistema Pirinenc, tot i que els materials són similars als que formen part de la Depressió Geològica de l’Ebre. Aquests relleus es trobaven coberts pel mar situat aleshores a la depressió. Més tard, es van anar aixecant aquests relleus pirinencs, per uns moviments anomenats epirogènics. Alhora, en actuar l’erosió sobre els materials que s’anaven aixecant, això va provocar que per sota dels sediments depositats al mar, després del plegament, es poguessin veure les estructures pirinenques.
Els materials que apareixen a la roca del Corb són de caràcter detrític, d’uns nivells constituïts per conglomerats de l’Oligocè, sedimentats quasi a las acaballes de la Fase Pirinenca del Plegament Alpí. Per aquesta raó tenen una lleu inclinació cap al Nord. No són horitzontals, tot i que ho sembla, especialment si es comparen amb els nivells carbonatats cretàcics que hi ha sota, amb els quals són discordants. És a dir, tenen inclinacions diferents: uns han estat plegats i replegats i els altres no. Aquests relleus enlairats son similars als nivells més alts dels indrets que vam denominar Altiplans Septentrionals de la Depressió Geològica de l’Ebre (Collegats, Queralt, les Encantades o els Mallos de Riglos). Cal dir, que sobre aquests materials ha continuat actuant l’erosió i ho continua fent, fet que dona lloc als relleus que ara coneixem, ben visibles des de diferents indrets de Catalunya.
Nom del paratge: La Roca del Corb.
Situació: Terme municipal de Peramola, a la comarca de l’Alt Urgell, dintre del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès–Alt Urgell.
Situació geològica: Es localitza en un indret força interessant de la nostra geologia. Els materials es van sedimentar al mar que hi havia aleshores en una gran depressió entre els relleus pirinencs i els del Sistema Mediterrani.
Importància geològica: Aquests materials ens marquen una important cronologia geològica. En efecte, aquests sediments s’han format després d’haver-se originat les primeres estructures geològiques, situades més al Nord, sobre altres estructures formades posteriorment.
Materials geològics: Els materials que constitueixen el relleu de la roca del Corb tenen un marcat caràcter detrític. Es tracta dels anomenats conglomerats postorogènics de l’Oligocè, que apareixen en una situació subhoritzontal i tenen entre 33 i 25 milions d'anys d’antiguitat; mentre que els nivells pirinencs que hi ha sota, que pertanyen al Cretàcic Superior, tenen entre 130 i 150 milions d’anys.
Curiositats: A la roca del Corb hi ha diferents balmes obrades com la coneguda Casa del Corb. A més a més hi ha una de les esglésies romàniques més petites, situada en un indret de de difícil accés; l’ermita de Sant Salvador del Corb.