Estem informats?

per Francesc Casas, 14 d'abril de 2022 a les 07:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vivim en l'era de la informació. Tenim accés a un munt de dades i poques coses ens són inabastables. Avui si ets una mica espavilat pots arribar a trobar quasi qualsevol classe d'informació que necessitis. La tecnologia ha evolucionat tan àpid que s'ha convertit en un bé impagable, que ens ha facilitat molt la vida. És un luxe asseure's davant d'una pantalla, disposat a gaudir d'una font que ens nodreix sense fi, amb el plaer de només haver de clicar un teclat per anar accedint a una pluja d'informació.
 

Ara bé, tota aquesta voràgine és informació i estem realment informats? Doncs tinc els meus dubtes. Un allau d’informació també pot provocar desajustos. En general penso que tenim una informació molt dicotòmica, o penses com jo o estàs en contra, no hi ha termes mitjans, tot és blanc o negre, a favor o en contra. La invasió de tertulians, la majoria no gaire formats, que opinen de tot i a totes hores crea més desinformació que no pas informació real. Estar informat implica disposar de les informacions suficients per poder conformar-nos la nostra pròpia opinió; per tant, les fonts han de ser neutres, objectives, fidedignes i reals.
 
El problema és que en realitat això no acaba d'anar així. Agafem, com a exemple, el que ens ha passat els últims temps. La pandèmia viscuda ha estat un despropòsit d'informacions contradictòries. Les parts neutres, en teoria els tècnics, no s'han aclarit entre ells amb versions molt contraposades referents a la prevenció i l’eficiència de les mesures adoptades. Els gestors han subministrat la informació segons la seva conveniència, ho hem vist de forma clara en la diferència de mesures preses per les respectives comunitats autonòmiques i en els resultats comunicats, cada una anava per lliure. Això també ho podríem extrapolar fora del territori espanyol. El caos ha estat el mateix i la informació ha estat donada en cada país segons la seva conveniència. Per sort el temps acostuma acabant de ressituar-ho tot i en aquest cas es constata que ha faltat més informació objectiva i no tan partidista, i que la que s'ha donat ha estat molt subjectiva amb una tendència informativa que o ha estat molt catastrofista o ha intentat salvaguardar els interessos d'alguns parts.
 

Aquí tenim un altre exemple, la guerra d’Ucraïna que estem vivint en directe. L'amenaça feia molt temps que existia, però sembla que no es volien interrompre els interessos d'un país aliat de Rússia en referència a un esdeveniment mundial. La informació anterior no era tan catastròfica, inclús semblava que des d’Europa algun mandatari feia de mediador i que tot acabaria en un no res, però no ha estat així. Ara tenim una guerra al costat de casa nostra mentre vivim en un segle digital, culturalista, postmodern, amb dret fonamental i llibertats consolidades i on les xarxes et situen al moment a qualsevol lloc. Té sentit això? Cap ni un. Queda clar que la informació prèvia no ha estat correcte i la que rebem ara ves a saber si és del tot objectiva: amb el temps sabrem si les coses eren com ens deien o bé hi havia més d’amagat que no pas d’explicat.
 
La màxima de "la informació és poder" cada dia pren més força, però no per això qualsevol informació és vàlida, és millor qualitat que no pas quantitat. És treball nostre reivindicar una informació més neutre i objectiva, però també hauríem d’aprendre a filtrar tot el que rebem. Ja se sap que "l’efecte papallona" pot ser molt perillós, un rumor en un lloc pot acabar sent un tsunami tremendo a l'altra punta de món.
 
Siguem Smart People
Arxivat a:
Opinió



Participació