INNOVACIÓ I TECNOLOGIA

​L’economia circular

L'economia circular és un concepte econòmic que s'interrelaciona amb la sostenibilitat i que té com a objectiu que el valor dels productes, els materials i els recursos es mantingui en l'economia durant el major temps possible, reduint al mínim els residus.

per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central, 11 d'abril de 2022 a les 12:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Actualment, cada català genera a l'any una mitjana de 460 kg de residus urbans; és a dir, sis vegades més que el seu pes mitjà. Aquesta dada impactant és una conseqüència del model econòmic lineal que ha imperat durant anys, basat en l'extracció, producció, consum i eliminació. Un model que implica un alt cost ambiental, tant a l'hora de produir els productes com en acabar el cicle de vida. Per tant, és urgent implantar un altre sistema més sostenible, que aprofiti els recursos i doni una nova vida als residus que generem: l'economia circular.


Aquest model redueix el consum i el malbaratament de matèries primeres, aigua i fonts d´energia. Tots els processos de fabricació de béns o serveis impliquen un cost ambiental. Per minimitzar-ho, l'economia circular promou l'optimització dels materials i residus allargant-ne la vida útil. D'aquesta manera es fuig de l'actual sistema lineal d'usar i llençar i s'aposta per un altre respectuós amb el medi ambient i basat en la prevenció, la reutilització, la reparació i el reciclatge. En definitiva, l'economia circular permet allargar la vida útil dels productes i donar-los una segona vida. Ens hem de mentalitzar que els residus no són deixalles, sinó recursos que poden tenir noves vides. I que en reciclar-los formem part d'un món que no deixa de girar. Un món més circular i sostenible.

Les conegudes 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar) minimitzen l'impacte estalviant recursos i energia. Però, per què no fer que els productes siguin més sostenibles des del propi disseny? O per què no reparar-los en lloc de comprar-ne de nous? L'economia circular introdueix a la cadena altres conceptes com l'ecodisseny i la reparació, i amplia aquestes 3R a 7R. Les coneixeu? Redissenyar, Reduir, Reutilitzar, Reparar, Renovar, Recuperar i Reciclar! Hi ha molts exemples d’economia circular, uns de molt coneguts i d’altres més innovadors. Creix la demanda de productes d’empreses que fan servir com a recursos, els residus propis o d’altres per generar beneficis: cervesa feta de pa sec; el pa sec en bon estat pot servir per elaborar altres aliments, és un residu comú i abundant que no sempre s’aprofita; la redistribució d’aliments no consumits en restaurants, etc.

En el nostre territori tenim el privilegi de tenir implantades l’Escola Politècnica de la UPC on es duen a terme importants treballs de recerca en aquesta línia i un centre com és Eurecat Manresa, amb personal tècnic altament qualificat, que a través de la seva potent Àrea de Sostenibilitat participa en diferents projectes nacionals i internacionals amb empreses de totes les mides i sectors, i mira d’obrir noves oportunitats de futur en aquest camp i desenvolupar tecnologies i solucions. L’objectiu final és transferir l’economia circular i tot el coneixement generat a la societat i al món empresarial del territori, per generar un impacte positiu. Un exemple d’èxit seria el projecte CYCLO-SLAG, que desenvolupa solucions innovadores i sostenibles per transformar l’escòria blanca de l’acereria en productes d’alt valor afegit. Estem davant d’un concepte que ben mirat no és pas tant nou. Els nostres avis ja donaven les peloies sobrants al bestiar, aprofitaven el paper de plata de la xocolata per embolicar o el marro de cafè colat com a fertilitzant de l’hort. El mateix pa amb tomàquet era una manera d’aprofitar els crostons de pa que havien quedat al calaix i els tomàquets madurs.



Participació